понеділок, 06 серпня 2012 07:00

Мозаїку викладають із золотом і стразами

Автор: фото: Ольга Юркова
  Столичний художник Сергій Попов викладає з мозаїки лілеї. Обтинає краї деталей, щоб щільніше лягли
Столичний художник Сергій Попов викладає з мозаїки лілеї. Обтинає краї деталей, щоб щільніше лягли

Скляну мозаїку замовляють на підлогу, стіни, інколи — стелю. Вона популярна серед багатих господарів, каже 47-річна Ірина Гузенко, менеджер зі столичної фірми "Світ мозаїки".

— Днями замовили на фасад будинку розетку, схожу на супутникову тарілку, — розповідає. — Для басейнів і саун хочуть зобразити морське дно — хвилі, дельфінів, морські зірки, черепах. Музикант Ян Табачник замовив оформлення басейну бежевими решітками на синьому тлі. Один клієнт захотів зробити над унітазом крила ангела, бо там обсипалася плитка. Інший вмонтував у мозаїку керамічні горщики.

Показує у майстерні біло-зелене панно з лілеями. Тичинки — з об'ємного скла.

— Листя й пелюстки із такого скла формують у печі. Мозаїку копіюють із картин, фотографій. Імітують навіть патьоки фарби.

Зображення викладають із пласких квадратних камінців. Найменші завбільшки сантиметр.

— Метр щільної мозаїки важить 7-8 кілограмів. Крихкішої 5-6. Буває прозора, із золотими прожилками, зі стразами зі штучного кришталю — аналогами кристалів Сваровські. Дрібна вчетверо дорожча за крупну. Метр сантиметрової коштує 486 гривень. Такої самої якості, але 2 на 2 — 122 гривні. Є мозаїка із сусальним золотом. Пластини у 24 карати білого і жовтого золота найвищої проби вплавлені у скло. Метр коштує 1500 доларів.

Уздовж стін до стелі у майстерні — шухляди з камінцями різних розмірів та кольорів.

— Червоний, рожевий і оранжевий — дорожчі. Щоб досягти відтінку, до складу додають золото. Ціна фарби росте за рахунок натуральних барвників.

Для великих складних композицій художники клеять камінці відразу на поверхню. Простіший спосіб — матричний. Елементи кріплять на квадратний аркуш паперу або сітки. Потім — на стіну чи підлогу.

— Коли камінці приклеяться, папір змочують вологою губкою і відривають. Плитки, які з'їхали, поправляють гладеньким боком шпателя. За півгодини мозаїка схоплюється з основою.

За дві доби затирають шви між плитками. Їх заповнюють сухою сумішшю з водою або рідкою латексною добавкою. Інакше у щілини заб'ється пил, заведеться грибок. Протягом години мозаїку очищують вологою губкою. Потім затирка твердне. За добу миють водою. Залишки цементу знімають грубою тканиною.

— Миється мозаїка добре. Це якісне скло — не таке крихке, як віконне. Якщо потрібна серйозна санітарна обробка, затирка має бути на епоксидній основі, щоб сильна хімія її не виїла.

Орнамент викладають галькою

Природні матеріали, зерно або квасоля, зношуються і погано миються, каже Ірина Гузенко. Тому робити з них мозаїку не варто.

— А от морські камінці можна фарбувати, лакувати. З гальки різних розмірів викладати панно. Італійська фірма "Джіаретта" робить керамічну мозаїку, яка імітує морську гальку.

Якщо перенести схему вишивки в мозаїку, вона матиме кілька метрів. Тому краще викладати орнаменти або абстракції.

 

Зараз ви читаєте новину «Мозаїку викладають із золотом і стразами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути