четвер, 19 квітня 2007 18:56

Мізинчикові акумулятори заряджаються за 15 хвилин

30-річний киянин Юрій Ніколаєв кілька місяців тому купив зарядний пристрій для пальчикових акумуляторних батарейок. По місту він весь час ходить із плеєром. Спочатку купував до нього соляні батарейки — по гривні за штуку. Однієї пари вистачало на півтора дня.

В "Ельдорадо" на Подолі Ніколаєв зайшов купити ще одну пару батарейок. Побачив зарядні пристрої й задумався, що чимало грошей викидає на вітер.

— Зарядні пристрої бувають розраховані на менш або більш потужні батарейки, — розповідає 25-річний продавець "Ельдорадо" Роман Сидоренко. — Треба звертати увагу, щоб потреба акумулятора і можливість зарядки збігалися. Але не помилитеся, якщо візьмете зарядний пристрій, який може заправити потужну батарейку до 2500 міліамперів. Добре, коли в зарядки є індикатор, що показує кількість заряду, і функція автоматичного вимкнення. Бо від надлишку енергії акумулятори перегріються й гірше працюватимуть.

Перший раз акумулятори треба повністю розрядити. Тоді під час кожної підзарядки вони братимуть максимум енергії та працюватимуть довго. Але продавці застерігають, що в зарядку не можна пхати звичайних соляних батарейок — вони можуть вибухнути.

Найкращими зарядними пристроями вважаються фірми "Дюрасель" і "Енерджайзер". Вони спеціалізуються на батарейках, акумуляторах і зарядках. Хоча пристрої "Ансман", "Варта", "Соні", "Панасонік" і "Уфо" також вважаються непоганими. Та й коштують дешевше.

Однієї пари вистачало на півтора дня

— Деякі зарядні пристрої спочатку тестують батарейку, а потім починають заряджати. Прилад "дивиться," чи не пошкоджений акумулятор і наскільки треба його зарядити, — пояснює менеджер мережі магазинів "Домотехніка" Андрій Тимошенко, 26 років.

Найдорожчі зарядки (близько 800 грн) мають невеличкий дисплей, де видно, як заряджається батарейка, каже В"ячеслав Тригуб із компанії "Фокстрот". Але таких зарядних пристроїв продають мало, покупці ними не цікавляться через високу ціну.

У зарядках є одна або кілька сенсорних лампочок. Поки акумулятори заряджаються, горить червона, процес закінчився — вмикається зелена.

Юрій Ніколаєв у плеєр ставить мізинчикові батарейки. У "Домотехніці" на столичній Петрівці йому порадили купувати невеличкий зарядний пристрій фірми "Варта". Він може заряджати і мізинчикові, і пальчикові батарейки.

— Є універсальні пристрої для батарейок практично всіх типів, — каже Андрій Тимошенко. — Та вони громіздкі й коштують дорожче. Купувати їх не дуже вигідно. Бо в побуті ж людина в основному користується пальчиковими (АА) або мізинчиковими (ААА) елементами живлення. Від великих акумуляторних батарейок: класів С, D і на 9 Вольтів, розміру "Крони", працюють старі радіоприймачі і дачна техніка. Заряджати такі акумулятори будете нехай двічі на рік.

У деяких приладах є функція "швидка зарядка", розповідає В"ячеслав Тригуб. Пару мізинчикових батарейок заправляє за 15 хв., пальчикових — десь за годину. Хоч при швидкій зарядці акумулятори трохи швидше зношуються — бо заряджаються не повністю.

Юрій Ніколаєв купив набір — два мізинчикові акумулятори і зарядний пристрій фірми "Ансман" у крамниці "City.com" за 66 грн.


Скільки коштує зарядка

 Фірма, назва моделі Під які батарейки  Ціна, грн  Мережа 
 Дюрасель CEF 14  AA, AAA  43  Домотехніка
 GP PBO7GS  AA, AAA  65  Ельдорадо
 Ансман maxE POWER SET  AA, AAA  66  City.com
 УФО KN-502  AA, AAA  69  Домотехніка
 Енерджайзер Audio Chargen  AA, AAA  74  City.com
 Соні Compact Charger  AA, AAA  90,5  МегаМакс
 GP Power Bank Universal  AA, AAA, C, D, 9v  101  City.com
 Варта 57073  AA, AAA, C, D, 9v  127  Домотехніка
 Хама 46678 Delta V  AA, AAA  137  Фокстрот
 Панасонік BQ-829  AA, AAA  136  City.com

дані: ГПУ

Пристрій працює від 12 вольтів

— Зарядні пристрої можна підключити до акумулятора в авто, — розповідає продавець крамниці "Фокстрот" на Подолі Володимир Тищенко, 32 роки. — Зарядка продається разом з перехідником до автомобільного прикурювача. Пристрій працює від мінімального електроджерела 12 вольтів. Але його можна ввімкнути й у звичайну мережу.
Від автомобіля акумулятори заряджатимуться довше. Найдешевший зарядний пристрій коштує 80 грн.

Зараз ви читаєте новину «Мізинчикові акумулятори заряджаються за 15 хвилин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути