— Торік купила на кухню скляний стіл, — згадує черкаска 42-річна Галина Стрижак. — Красивий і зручний тільки першого дня. Потім дратує, що посуд цокає, видно дрібні подряпини. Мий не мий, а розводи лишаються.
Шукала, чим накрити стіл. Кольорові полівінілхлоридні скатертини непрозорі, сповзають. Полотняні доводиться часто прати.
— Читала в інтернеті, що жінка накрила стіл м'яким склом, — продовжує. — Так називають прозорі силіконові настільники. Я теж замовила.
— М'яке або гнучке скло — новинка в оформленні кухні, — каже продавець покриття 34-річний Владислав Бровченко із Дніпра. — Створене для сучасних меблів. Підкреслює їхню красу й надовго захищає.
Настільник виготовлений із гнучкого силікону завтовшки 2 мм. Його кладуть на стіл, краї обрізають канцелярським лезом. Звисати не має. Не сповзає, квадратний метр важить 2,5 кг.
— На скатертині не ковзається посуд, її важко порізати ножем, — продовжує Владислав Бровченко. — Витримує удари й температуру до 60 градусів.
Силіконові скатертини бувають прозорі, білі й чорні. Є глянцеві й матові. Прозора коштує 800 грн за 1 кв. м, чорна чи біла — 600.
— Продаємо покриття під конкретний розмір, — говорить Владислав. — На круглі столи — квадратне, на овальні — прямокутне. Клієнт удома вирізає потрібну форму. Даємо з запасом, бо за місяць скатертина трохи втягується. Її можна стелити в тумбочки й шафи, де ставлять каструлі. Або поверх полотняної.
Прозора скатертина служить до 10 років.
— Це м'яке скло — вдала реклама. Назвали так спеціально, щоб люди більше купували, — каже 54-річна Лідія Бабенко з Черкас. — На ринку є багато не гірших скатертин.
Продає настільники з клейонки, полівінілхлориду, полотняні.
— На щодень найкращі з клейонки або ПВХ, — розповідає. — Красиві, є різні малюнки, витримують навантаження й температуру. Єдиний недолік — можуть ковзати. Краї треба приклеїти до столу на двосторонній скотч.
Святковий стіл радить накривати скатертиною з тканини.
— Має бути більше столу відсотків на 80. Краї повинні звисати майже до підлоги, — говорить. — Тоді виглядатиме ошатно.
Коментарі