понеділок, 30 вересня 2019 07:46

Коптильню роблять завбільшки з кухонну шафу

Автор: Фото надане Анатолієм Пірусом
  В домашній коптильні готують м’ясо та рибу холодного чи гарячого копчення. Для холодного коптильня відключається при 40 градусах, а для гарячого — 70–80 градусах. За чотири години продукт готовий
В домашній коптильні готують м’ясо та рибу холодного чи гарячого копчення. Для холодного коптильня відключається при 40 градусах, а для гарячого — 70–80 градусах. За чотири години продукт готовий

— Змайстрував таку коптильню, що до мене приїздять із замовленнями люди з області. Хто віддає якусь частину приготованого м'яса, хто платить грошима, — розповідає Сергій Шевчук, 45 років, із селища Городниця Новоград-Волинського району Житомирської області. — Ящик для коптильні зробив знайомий мебельщик. Мені залишилося розібратися, як вправлятися з електронікою.

Спочатку купує терморегулятор для автоматичної підтримки температури. Вони є різної потужності. Наприклад, коли вмикається й вимикається. Залежно від того, який терморегулятор, такий має бути й тен. Якщо тен 1 кВт — терморегулятор має підтримувати таку ж потужність, а не 500 Вт, наприклад.

— Потужність тена вибираю залежно від розміру майбутньої коптильні. У мене ящик шириною 45 сантиметрів, глибиною 60 сантиметрів і висотою 80 сантиметрів. Приблизно такого розміру, як кухонна навісна шафа. Для неї мені вистачає тена на 500–800 ват. За один раз готую вісім смужок балика. Там два ряди по чотири спіралі.

Тени продаються готові погнуті або гнучкі, яким можна надати потрібну форму. Купує метровий, складає потрібних розмірів і підключає до терморегулятора. Приєднує кнопку вимикання й виставляє таку температуру, щоб не попекти м'яса.

— Ніде не вчився таким тонкощам. Просто до цього руки стоять і голова працює.

Купує димогенератор, який працює лише на трісці. Стружка не годиться.

— Найкраще підходить тріска з вільхи. Мені її присилали знайомі із Західної України. Тоді копчені продукти найбільш ароматні. Мішка з-під цукру вистачає на всю зиму. Це з урахуванням, що коптити раз на тиждень.

Підключає димогенератор, аби пішов дим. Виставляє температуру. Не слід вмикати одразу 80°C. Треба, щоб 10–20 хв. було 30°C. Вивішує м'ясо і поступово піднімає температуру.

— Маю свої секрети копчення м'яса, отримані на власних помилках. Наприклад, після замочування балика його треба добре просушити. Якщо просто протерли рушником й поклали в коптильню, яку б температуру не виставляли, діла не буде.

У цьому пристрої виходить м'ясо та риба холодного чи гарячого копчення.

— Головне — розібратися з температурами, при яких коптиться м'ясо. Для холодного коптильня відключається при 40 градусах, а для гарячого — 70–80 градусах. За чотири години гарячого копчення продукт буде готовий.

Зараз ви читаєте новину «Коптильню роблять завбільшки з кухонну шафу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути