вівторок, 23 січня 2018 05:06

Керамічні обігрівачі вішають на стіну

Автор: Анастасія Яковишина
 

— Як тільки температура опускається нижче мінус 5 градусів, у квартирі стає холодно. Тому другу зиму вмикаємо обігрівач. Купили конвекційний "Сатурн" потужністю один кіловат за 1200 гривень, — розповідає киянка 28-річна Наталія Рудич. Живе у двокімнатці із чоловіком і 2-річною донькою. Користувалася обігрівачами майже всіх типів.

— Масляний — у моїх батьків. Він непогано працює, але небезпечний, якщо в квартирі є дитина. Дуже нагрівається, можна обпектися, боїться ударів і падінь, бо може вилитися рідина, — каже Наталія. — Тому купили конвекційний. Він не такий гарячий під час роботи. Особливо сподобалося, що нашу модель комплектують дистанційним пультом. Не потрібно підходити, щоб відрегулювати температуру.

Конвекційний обігрівач забезпечує виставлену температуру. Як тільки досягає її, вимикається, а потім підтримує.

— Якщо він працює 12 годин, за день набігає 20 гривень за електрику. Для нашої кімнати площею 12 квадратних метрів його вистачає. Трохи більшу вітальню без дверей нагріти не може. Його недолік — сушить повітря і з'являється запах смаленого.

Електрообігрівачі коштують від 150 до 10 тис. грн. Найдешевші — тепловентилятори. Такі можна купити за 150–600 грн. Від напруги спіраль у ньому нагрівається, а вентилятор розносить тепле повітря кімнатою. Найдорожчі — мікатермічні радіатори з металевим корпусом. Такі гріють не повітря, а поширюють теплові хвилі на поверхню стін, підлоги, меблів у приміщенні. А вже нагріті поверхні віддають тепло повітрю. Такий можна придбати за 1,7–7 тис. грн.

— Тепловентилятори найшвидше нагрівають кімнату. Вони виправдані в невеликому приміщенні, якщо треба його тимчасово опалювати. Дуже пересушують повітря. Якщо перевернеться, може загорітися. Вартість приладу залежить від його можливостей і опцій. Що більшу площу може нагріти, то дорожче коштує. Також дорожчі моделі з пультом і функцією зволоження повітря, — говорить 31-річний Ярослав Нагорний, адміністратор вінницького магазину "ВМ-Техніка". — Дорогі мікатермічні пристрої самі не стають гарячі. У них вбудована нагрівальна пластина з кількох шарів, кожен з яких має подвійне покриття зі слюди. Нагріває повітря швидко й рівномірно. Деяких вистачить для приміщення площею понад 40 квадратних метрів.

Останні п'ять-сім років нерідко купують у магазинах керамічні обігрівачі. Коштують 800–1500 грн. Їх беруть переважно для міських і дачних будинків. Кріплять на ­стіну.

— У таких вбудовані інфрачервоні нагрівні елементи, що розжарюють керамічну плиту. І вона вже віддає тепло. Розраховані на невеликі приміщення — від 8 до 15 квадратних метрів. Керамічні пристрої економні, споживають до 800 ватів, — пояснює продавець. — Купуючи обігрівач, важливо звертати увагу на те, скільки прилад споживає електроенергії. Не варто переплачувати за дизайн і відомого виробника. Пристрої відомих і малознаних фірм виготовляють у Китаї.

Обігрівач розміщують замість картини

Одні із найдешевших обігрівачів — карбонові. Вони нагадують гнучку поліетиленову плівку з прокладеними в ній дротами. Не мають регуляторів і кнопок. Зазвичай їх прикрашають краєвиди. Пристрої вішають на цвях замість картин, якомога ближче до місця перебування людей — над ліжком чи біля крісла.

— У нас такий висів над сповивальним столиком для дитини. Нагрівається миттєво. Але тепло відчутне не далі двох метрів від нього. Навіть невеликі приміщення такий не прогріє, — говорить киянка Наталія Рудич. Користується таким пристроєм більш як три роки.

Зараз ви читаєте новину «Керамічні обігрівачі вішають на стіну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути