понеділок, 24 грудня 2018 06:45

Капремонт польської п'ятиповерхової хрущовки стартує від мільйона доларів

Автор: WWW.ECOTECHNICA.COM.UA
  Модернізацію польських хрущовок починають з енергоаудиту. Досліджують, де втрачається тепло
Модернізацію польських хрущовок починають з енергоаудиту. Досліджують, де втрачається тепло

— Узимку традиційно постають нагальні проблеми — як зберегти тепло в квартирі. Як економити ресурси. Великі витрати на опалення змушують задуматися, чи все правильно зроблено? Справно виконуємо рекомендації фахівців. Конопатимо щілини. Склимо балкони. Укладаємо теплі підлоги. Щороку одне і те ж. Але це мало що змінює. Цікаво, як ці проблеми вирішують в європейських країнах? — запитує Валентина Чепак, 52 роки, з Чернігова.

— У Європі громадян давним-давно привчили рахувати теплові калорії за допомогою лічильників, — розповідає Мирослав Турчак, 54 роки, інженер-теплотехнік зі Львова. — Енергоефективність на першому місці. Тому їхні будинки споживають електроенергії значно менше, ніж наші. Часто буваю в сусідній Польщі. Там за тер­момодернізацію житла взялися ще в 1990-ті. Сьогодні, за оцінками експертів, половина житлофонду країни утеплена. Споживання енергії знизилося на 30–40 відсотків.

Будь-які проекти з термомодернізації недешеві. Капремонт польської п'ятиповерхової хрущовки стартує від мільйона доларів (28 млн грн. — ГПУ). Домовласників активно підтримують європейські фонди і держава через програми кредитування. Тому поляки можуть розраховувати на компенсацію в межах 30–50%. Цим активно користуються ОСББ — об'єднання співвласників багатоквартирних будинків.

— Польський уряд постійно працює над реформою енергоефективності. Ухвалює спеціальні закони за європейськими стандартами. Удосконалюються нормативи будівництва нового житла. Згідно з даними Управління інфраструктури Варшави, в 2014 році норма споживання електроенергії в будинках становила 169 кВт-годин на квадратний метр на рік. Торік ці показники знизилися до 60 кВт-годин. А в 2019-му — знизять до 45.

Зменшують споживання енергії різними способами. Впроваджують когенераційні установки. Виробляють тепло і електрику водночас. Компанії випускають удосконалені пластикові вікна. Замість двокамерних склопакетів — трикамерні або навіть п'яти.

Стала обов'язковою термомодернізація житла. Починається з енергоаудиту — вивчення та аналізу технічних характеристик будинку.

— Роботу енергоаудитори проводять тотально. Від опитування мешканців та вивчення проектної документації до досліджень втрат тепла в системах водопостачання, каналізації та опалення. За підсумками аудиту виконується модернізація будинку. Велику роль відіграють ОСББ. Встановлюють лічильники, замінюють інженерні комунікації і системи опалення. Утеплюють стіни і дахи, замінюють двері і вікна у під'їздах. Це дозволяє домогтися економії енергії в межах 20 відсотків.

До 2020-го поляки планують збільшити на 20% використання поновлюваних джерел енергії. Знизити на 20% викиди шкідливих речовин у повітря і споживання енергії.

— У Польщі давно переконалися — управляти житлофондом ефективніше шляхом створення ОСББ. Багато з них самостійно керують величезним домогосподарством. Прибирають територію, ведуть бухгалтерію і навіть займаються інвестиційною діяльністю. Гроші за комунальні послуги надходять на рахунки ОСББ і акумулюються в ремонтному фонді. Частину вільних грошей спрямовують на будівництво нового житла. Так працюють великі ОСББ. Невеликі об'єднання на два-три будинки наймають керувальні компанії.

Зараз ви читаєте новину «Капремонт польської п'ятиповерхової хрущовки стартує від мільйона доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути