— Знайомий порадив зайнятися розведенням перепілок. Поділився яйцями й розказав, що до чого, — говорить вінничанин Микола Крищук, 49 років. — Я зробив інкубатор зі старої холодильної камери. Положив її на бік і зверху приробив лампу й терморегулятор. Але він був габаритний і незручний. Тому купив інкубатор. Із ним працювати легше.
Інкубатори купують, щоб вирощувати птицю для власних потреб і на продаж. За раз у них можна вигріти до 66 курячих яєць, перепелиних — удвічі більше.
— Найпростішого інкубатора буде достатньо для використання кілька разів на рік, щоб висиджувати пташенят лише для себе, — каже підприємець 37-річний Богдан Чорниш із Черкас. — Такий має коробку з пінопласту та підігрів із терморегулятором. Пінопласт — матеріал, який зможе затримати тепло на 4–5 годин. Потрібні температури задають за допомогою терморегулятора. Бувають механічні й електронні. Температуру задають із точністю до 0,1 градуса. Багато людей сперечаються, що краще — лампа чи тен. Я думаю, під куркою світла немає й тому теном вигрівати яйця — природніше.
Великі яйця в інкубаторі треба перевертати. Для цього їх обладнують механічною чи автоматичною системою.
— Якщо всі процеси в інкубаторі механізовані й він не відкривається протягом доби, то треба використовувати вентилятори для провітрювання. Інакше буде сухо. В інкубаторах без систем перевертання яєць, їх перекладають вручну. Такі прилади можуть обійтися й без вентиляторів.
Вартість побутових інкубаторів коливається від 420 до 1600 грн.
Коментарі