понеділок, 08 жовтня 2012 07:15

Інфрачервоне опалення вдвічі економніше за газове

Автор: фото: Андрій Шматов
  Олександр Черепньов регулює температуру на інфрачервоній панелі в офісі фірми ”Мтех” на столичній вулиці Антоновича. Такими приладами опалюють усе приміщення. Фірма продає інфрачервоні обігрівачі, що виготовляють у Кіровограді. Пристрій завбільшки 60х60 сантиметрів. Передню панель оздобили штучним камінням. Коштує 1150 гривень
Олександр Черепньов регулює температуру на інфрачервоній панелі в офісі фірми ”Мтех” на столичній вулиці Антоновича. Такими приладами опалюють усе приміщення. Фірма продає інфрачервоні обігрівачі, що виготовляють у Кіровограді. Пристрій завбільшки 60х60 сантиметрів. Передню панель оздобили штучним камінням. Коштує 1150 гривень

Житомирці 26-річні Андрій Бельський і Валентин Корольов керують підприємством, що встановлює прилади обігріву та гарячого водопостачання. Описують властивості різних типів обігрівачів, що продаються в спеціалізованих крамницях.

Тепловентилятори

Легкі, компактні. Швидко нагрівають повітря. Розраховані на експлуатацію до 10-12 год. на добу, тому не можуть замінити звичайне опалення. Працюючи, спалюють багато кисню та висушують повітря. Тому приміщення треба провітрювати.

Двигун вентилятора шумить під час роботи. При тривалому використанні пристрій прослужить один-три роки. Сильні струмені повітря піднімають пил.

За годину тепловентилятор витрачає 2 кВт електроенергії. Найдешевші коштують від 70 грн.

Керамічні тепловентилятори

Переваги та недоліки — як і в тепловентиляторів, проте не спалюють кисень. Працюють до трьох років.

За годину витрачають 1,5 кВт. Коштують від 450 грн.

Масляні радіатори

Корпус обігрівача передає тепло повітрю, яке поступово нагріває кімнату. Дешеві моделі можуть працювати 12-14 год. на добу. Дорогі — безперервно. Не підходять для обігріву приміщень, де є протяги. Недоліком є і те, що масляний радіатор не має датчика температури. Тому відхилення від заданої може складати 1°С. Площа кімнати має бути до 22 кв. м.

За годину споживає 2,2 кВт. Коштують 350-750 грн.

Конвекторні обігрівачі

Мають закритий нагрівальний елемент, тому не спалюють кисень. Підсушують повітря через високу температуру нагрівальних елементів. Площа обігріву — до 28 кв. м.

Споживають 1-2,8 кВт/год. Коштують 250-1100 грн.

Інфрачервоні обігрівачі зі скляною трубкою

Випромінюють інфрачервоні хвилі, що глибоко прогрівають тіло, попри холодне повітря. Тепло відчувається через кілька хвилин. Їх можна використовувати взимку на відкритих майданчиках кафе.

Не спалюють кисень і не піднімають пил. Це важливо для алергіків. Також збагачують повітря іонами. Це поліпшує самопочуття, обмін речовин, сприяє швидкому загоєнню ран.

Споживають до 3 кВт/год. Моделі з терморегулятором — менше. Коштують 750-1500 грн.

Інфрачервоні галогенові обігрівачі

Усередині стоїть трубкова лампа. Перевагою є невеликий розмір. Однак прилад віддає тепло тільки під час роботи. Лампа нагрівається до 200°С і вище, тому слід тримати подалі від дітей. Використовують для додаткового обігріву в кімнатах площею до 12 кв. м.

За годину споживають від 0,4 до 1,2 кВт. Коштують від 200 грн.

Інфрачервоні панелі

Мають ті ж переваги, що й інші інфрачервоні обігрівачі. Нагрівальний елемент — усередині конструкції. Це захищає від опіків. Панель нагрівається до 80-85°С. Випромінення тепла комфортне на будь-якій відстані. Такий обігрівач підтримує температуру тіла в межах фізіологічної норми. Інфрачервоні панелі схвалені медиками.

Завдяки вбудованому накопичувачу прилад віддає тепло впродовж доби після вимкнення, не споживаючи електроенергії. Достатньо вмикати 5-7 год. на добу. Пристрій потужністю 700 Вт обігріє кімнату до 10 кв. м краще за інші обігрівачі. Вмикається на 15-20 хв. протягом години. Рівень температури в приміщенні підтримує автоматичний регулятор. Панелі монтують на стелю або стіну шурупами.

Споживають 0,7 кВт/год. Коштують від 850 грн.

У своєму будинку в Житомирі Андрій Бельський установив інфрачервоні панелі опалення два роки тому. Будинок одноповерховий, площею близько 60 кв. м.

— У мене було водяне опалення. Систему змонтували неправильно. Переробляти дорого. Тому чим купувати нові батареї, труби, котел, а потім довбати стіни для їх прокладки, я просто поставив інфрачервоні панелі, — пояснює Андрій Бельський. — Вони обійшлися в 6,5 тисячі гривень, у кілька разів дешевше за нове газове опалення. У зимові місяці я плачу за обігрів 150 гривень — удвічі менше, ніж доти витрачав на газ.

150

гривень на місяць коштує обігрів інфрачервоними панелями будинку або квартири на 60 кв. м. Централізоване опалення квартир такої самої площі обходиться в 400-600 грн на місяць.

Зараз ви читаєте новину «Інфрачервоне опалення вдвічі економніше за газове». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути