вівторок, 24 квітня 2018 06:00

Індичат напувають солодким зеленим чаєм

— Індиків тримаю на зерні, сухому комбікормі й замоченому житі. Тільки тоді з них буде толк, — каже 38-річна ­Лариса ­Сачалко із Шепетівки Хмельницької області. — Не варто годувати індиків, як курей, і бідкатися, що погано ростуть. Це зовсім інша птиця, їхня вага сягає 30 кілограмів.

Індики швидко набирають вагу.

— Поки холодно, годую їх тричі на день, а коли пригріє сонце і з'явиться вигул — чотири. Зимою — порізаним сіном, сушеною кропивою і силосом із куку­рудзи. Стараюся терти моркву й кидати горобину. Там багато вітамінів.

У березні під індичку підкладають 13–15 яєць. Їх вона висиджує 28–30 днів. Вигідніше взимку купити яйця, підкласти під індичку або в інкубатор. Навесні індичата на базарі дорогі — від 60 грн.

— Треба вибрати добрі яйця. Погані матимуть тонку шкаралупу і швидко холонутимуть, коли індичка встане їсти. Придатність яєць перевіряю теплою водою. Що спливають на поверхню — для висиджування не підходять. Що опускаються на дно — мають зародок, такі підкладаю у гніздо.

Найскладніший час — перший місяць після появи індичат. Їх одразу треба напоїти прокип'яченою водою із зеленим чаєм і цукром. Столову ложку запарити літром води. Так робити три дні. Зелений чай зміцнює імунітет, індичата менше хворіють.

— Не можна, щоб пташенята пошкодили дзьоби. Від цього пропадуть. Корм кладу на картон, а не на бляшанку.

Перші дні після вилуплення індичат годують вісім разів на день вареними яйцями, посипаними манкою. Через місяць треба перейти на шість годувань. На третій день — зварити на молоці гречану або рисову кашу. Можна трохи підсолити. Також дають порізану кропиву, деревій або терту моркву.

— Індикам для стабільного набору ваги треба вітамін B. Не купую спеціальних кормів. Бо не знаю точно, що туди понасипають. Додаю в корм трохи сухих дріжджів.

Перші три місяці індики хоча б раз на день мають їсти молочні продукти і зелень. Це може бути молочна каша чи сир.

За півроку індики набирають 16–17 кг, а самиці — 9–11 кг.

Зараз ви читаєте новину «Індичат напувають солодким зеленим чаєм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути