Ексклюзиви
середа, 17 травня 2006 15:01

Холодильник із великою морозилкою

На вихідних дружина вирішила розморозити холодильник. Запах був уже несвіжий, та й льоду намерзло кілограмів зо два. Старенький двокамерний "Норд" (йому шість років) ми розвантажуємо десь раз на чотири місяці. Бо спеціалісти кажуть: якщо шар льоду в морозилці збільшився до п"яти міліметрів, холодильник тягне на третину більше електроенергії.

Наша морозильна камера невелика, літрів 45. І в ній щільно усього набито. Зітхнувши, моя Тетяна, 36 років, почала віддирати формочки й пакетики з м"ясом, рибою, овочами. Відліплювати один від одного і від стінок морозилки.

— Усе, досить! — раптом сказала вона. — Нам потрібен новий холодильник. Тут і миші нема де повіситься. Морозилки явно не вистачає на трьох та ще й собаку.

Вона згадала і про привезені мамою чотири курки, які ніяк не лізли в камеру. І про сусідку з холодильником "ноу фрост" ("без інею" — ні камера, ні продукти не покриваються кригою). І про подругу, в морозилці якої є три окремі великі лотки. Один та використовує для м"яса і риби, другий — для овочів, а у третьому завжди є майже свіженькі (заморожені) ягоди.

Вимитий "Норд" залишили сохнути і пішли прицінюватися до холодильників із великими морозильними камерами, літрів так 80–100. У магазинах побутової техніки почали з найкрасивіших та найдорожчих. Хоча стільки, як за них просять, витратити ми не можемо.

— "Лібхер", "Арістон", "Електролюкс", "Бош" — недешеві вироби, — розповідає продавець-консультант магазину "Техноярмарок" на Теремках Юлія Момонт, 22 роки. — Простенький, без "ноу фрост" і вентиляції, обійдеться більше як у 3000 гривень. Якщо вам потрібні ці "навороти", за них треба додатково викласти 600–800 гривень. Практично всі ці моделі мають зовнішній пульт, щоб окремо керувати холодильником і морозильником.

Морозилки в цих моделях — 80–100 л, як правило, зроблені у вигляді шухляд із міцного пластику або загартованого скла. Можуть бути або суцільними, або з сітчастим дном — для циркуляції повітря.

Моделі корейських фірм, приміром "ЕлДжі", "Деу", "Самсунг", трохи дешевші за європейські. "Деу" зі 111-літровою морозилкою коштує 2200 грн, а "Самсунг" із камерою 123 л та функцією "ноу фрост" — 3200 грн. Холодильник із морозилкою 130 л від "Індезіту", які складають у Росії, стане вашим за 2700 грн.

Найдешевші холодильники — вітчизняні "Норди", російські "Стіноли" та білоруські "Атланти". Із морозилками місткістю 100 л вони обійдуться в 1700–2000 грн. За дизайном не відрізниш від європейських або азійських. Та й якість останнім часом стала кращою, кажуть експерти.

Морозилки від 80 до 100 літрів зроблені у вигляді шухляд із загартованого скла

— У вітчизняних моделях використовують компресори західного виробництва, — каже приватний майстер із ремонту холодильників 42-річний Василь Ковальчук. — Хіба що механічні деталі (дверцята, утримувачі поличок) інколи підводять. Але до компресорів та іншої начинки особливих претензій немає. За кількістю поломок вони на одному рівні з імпортними.

Фахівці радять дивитися на діапазон робочих температур у морозильній камері. Від них залежать її можливості. При звичайному режимі температура в морозилці

-18°С. Буває так звана суперзаморозка, коли продукти отримують "удар" -24°С. Тоді зберігаються смак і вітаміни.

Ще один важливий показник для приладу — кількість компресорів.

— Якщо в агрегаті їх два, то один працює на холодильну камеру, другий охолоджує морозилку, — пояснює 32-річний продавець магазину господарчих товарів на Теремках Петро Пивовар. — Якщо ж один, то він, бідний, на різних потужностях обслуговує то одну камеру, то другу, а то й обидві. Два компресори тягнуть більше енергії. Але такі холодильники довговічніші.

Ми з Тетяною вирішили, що, мабуть, купимо окремо морозильну камеру. Місця на кухні вистачає. А обійдеться дешевше. Майже 100-літрові камери на три відділення "Беко" (на техніку цієї фірми гарантія 5 років) коштують до 1400 грн, "Ардо"— близько 1700 грн, "Лібхер" — 1800 грн. А якщо і 100 л мало, то за 2400 грн кухню прикрасить справжній морозильний гігант — 175-літровий "Беко" на шість відділень. Або його "родич" із сімома висувними ящиками (222 літри!), який коштує 2570 грн.

Найдешевше відремонтувати наш прилад

— Мій батько 30 років пропрацював майстром із ремонту холодильників, і я впевнений: найдешевше відремонтувати вітчизняний "Норд", — розповідає продавець столичного гіпермаркету "Технополіс", що на вул. Багговутівській, Олександр Ковтунов, 25 років. — Наприклад, морозильна камера "Норд" 156-010-ДМ за 1349 гривень прослужить не один десяток років. Вона "нашпигована" імпортним устаткуванням, не гіршим за індезіти або стіноли. Перші п"ять років на "Норди" є безплатний сервіс (гарантія рік). Якщо за цей час будуть проблеми з морозильником, то тільки через термопуск. А він коштує всього 25 гривень. Якщо ж вашому "Норду" більше років — заплатите майстру за обслуговування 10–20 гривень, і через п"ять хвилин камера буде в роботі.
Компресор може працювати при великих коливаннях напруги: від 160 до 240 вольт. Якщо ж за 10–15 років він "згорить", можна замінити на вітчизняний за 200 гривень. А цей прослужить ще років 25! І взагалі, в "Нордах", порівняно з багатьма імпортними, якісніша спайка трубок, по яких іде фреон. А це значно подовжує їм життя, — впевнений продавець.
Ця трисекційна морозилка (90 л) за розмірами подібна до пральної машини висотою 85 см і добре впишеться в кухонний інтер"єр.

Три роки сервісу, а не гарантії

На деяких холодильниках, наприклад "Самсунгах", написано: "3 роки безкоштовного сервісу".
— Але це не гарантійний термін, — пояснює Юлія Момот із "Техноярмарку". — Гарантію виробник дає лише на 12 місяців, а три роки — можна безплатно викликати майстра із сервіс-центру. А за купівлю необхідних запчастин все одно відповідатиме ваш гаманець.

Що означають "прибамбаси"

Ноу фрост — не потребує розморозки. Система вентиляції виносить вологу за межі холодильника.
Суперзаморозка — швидке пониження температури до -24–28°C. Використовується для заморозки великої кількості продуктів.
Біофреш — нульова зона для зберігання фруктів та зелені. У деяких моделях можна регулювати вологість у різних відділеннях.
Турбоохолодження — одночасна робота вентилятора та компресора. Це економить електроенергію, швидко и рівномірно охолоджує об"єм і зменшує навантаження на компресор.
Загартоване скло — витримує падіння півкілограмової сталевої кулі з висоти 50 см.

Зараз ви читаєте новину «Холодильник із великою морозилкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути