вівторок, 19 серпня 2008 14:58

Фрукти на сушку ріжуть тонкими скибками

Автор: фото: Сергій БРУНЬ
  Киянка Софія Панчук зазвичай сушить яблука та груші на даху дачного будинку. Щоб сушка рівномірно просохла з усіх боків, часто перевертає її. Узимку жінка варить узвари із сушки
Киянка Софія Панчук зазвичай сушить яблука та груші на даху дачного будинку. Щоб сушка рівномірно просохла з усіх боків, часто перевертає її. Узимку жінка варить узвари із сушки

78-річна киянка Софія Панчук щоліта заготовляє сушені яблука, груші й абрикоси. 16 років тому вона отримала дачну ділянку в передмісті столиці в районі Софійська Борщагівка. Посадила яблуні сорту Слава переможцям, груші Бера.

— У врожайні роки не встигаю визбирувати плоди, — ділиться Софія Панчук. — Частину врожаю консервую. Трохи гнилобокі яблука та груші обрізаю й сушу на компоти. Солодкі яблука зберігають свій смак. Гнилі кидаю в яму для перегною, навесні буде із них добриво.

Яблука та груші жінка ріже маленькими скибками й сушить на даху веранди. Драбину не прибирає, бо часто перевертає сушенину. Так робить, щоб скибки фруктів рівномірно просохли з усіх боків. На сильному сонці вони вже трохи підсихають за півдня. До повної готовності сушку потрібно 3-4 дні розкладати на даху.

— У селі в дощову погоду розкладала сушку на печі, — згадує Софія Кузьмівна. — Там вона досихала. Так робила моя мати на Житомирщині. Щоб скоринки сухофруктів були хрусткими, на кілька годин її ставили на деку в піч. Але в моєму дачному будинку печі немає. Можна, звичайно, просушити скибочки фруктів у духовці, але смак у сухофруктів буде не такий, як із печі.

Готову сушку жінка пересипає в скляні банки та зберігає в шафі. Каже, так сухофрукти не втрачають смаку та вітамінів.

Овочі, фрукти, гриби та лікарські трави можна сушити в електричних сушарках. Вітчизняні електросушарки "Садочок" зовні схожі на електричні шафи. Їх збирають на вінницькому підприємстві "Технопром-продукт".

В електросушарках можна виставляти режим температури й вологості залежно від того, який продукт сушать. У камері приладу можна в"ялити рибу та м"ясо.

У камері можна в"ялити рибу та м"ясо

— Якщо сушити фрукти традиційним способом — на сонці, вони втрачають багато вітамінів, — каже директор "Технопром-продукту" Іван Мельник, 65 років. — У електросушарці вдається зберегти режим температури й вологості. А вітамін С зберігається в готовій сушці на 95 відсотків.

Сушка з яблук в електричній шафі повністю готова за 10–14 год. Кожні 3-4 год. шматочки фруктів на деку потрібно перевертати, щоб вони рівномірно просохли.

Електросушарка "Садочок С-0,5" на 6 кг фруктів коштує 2200 грн. Їх купують додому. Для невеликого бізнесу краще підходить "Садочок С-1М" на 12 кг фруктів, яка коштує 3300 грн. Ціна сушарки "Садочок С-2М" на 22 кг — 4500 грн.

Для невеликої кількості фруктів підійдуть настільні електросушарки новозеландської фірми "Езідрі". Прилад схожий на тортівницю, бо круглий. Має чотири-п"ять лотків, на них викладають продукти для сушіння. Унизу міститься панель керування, щоб виставити температуру та час сушки продукту.

Усередині настільної сушарки є вентилятор, тому конденсат не утворюється. Залежно від моделі, настільна сушарка коштує від 720 до 1350 грн. Її лотки розраховані на невелику кількість продуктів.

Зараз ви читаєте новину «Фрукти на сушку ріжуть тонкими скибками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути