Ексклюзиви
понеділок, 22 червня 2020 07:46

Двоповерховий будинок опалюють 120 кубометрами газу

Автор: FASADDOMSTROY.RU
  Пінопласт для зовнішнього утеплення будинку беруть із пазами або заповнюють стики між листами монтажною піною. Інакше там утворюватимуться містки промерзання. Це знижує ефективність теплоізоляції
Пінопласт для зовнішнього утеплення будинку беруть із пазами або заповнюють стики між листами монтажною піною. Інакше там утворюватимуться містки промерзання. Це знижує ефективність теплоізоляції

— Кілька років сперечався з будівельниками, інженерами, сусідами-порадниками, — каже 38-річний Олександр Мельник із села Гореничі поблизу Києва. — Не вірили, що зведу великий будинок, на опалення якого витрачатиму 120 "кубів" газу на місяць.

Олександр із родиною мешкав у столичній трикімнатній "хрущовці". 2010-го почали зводити двоповерховий дім площею 170 "квадратів". За п'ять років переїхали. На його опалення в зимовий місяць витрачають до 120 куб. м газу.

— Набридло залежати від ціни на газ, економити, — продовжує Мельник. — Перед будівництвом перечитав багато літератури, графіків, таб­лиць тепловтрат, переглянув сотні варіантів утеплення. Консультувався зі знайомими, які зводять будинки в Німеччині, Норвегії, Нідерландах.

Звести енергоефективний дім недорого. Важливо знати принципи роботи теплоізоляції, руху теплової енергії, роботи опалення.

Олександр Мельник називає моменти, на які варто звернути увагу при утепленні будинку. Спростовує міфи, що виникають через необізнаність замовників.

— Будь-які стіни варто утеп­лити, — каже. — Зовні оббити 5-сантиметровим пінопластом. Стики заповнити клей-піною чи брати пінопласт із пазами. Цього вдосталь. Товщий пінопласт, мінеральна вата чи полістирол — зайві витрати. Утеп­лення зовні ізолює стіни від холоду. Зсередини теж треба утеп­лити. Вистачить 2-сантиметрового пінопласту під штукатурку або 5-міліметрового рулонного утеплювача. Завдяки цьому стіни не забиратимуть тепло з будинку.

Найбільше тепла втрачається через вікна, двері, стелю і підлогу. Втрати визначають тепловізором.

— При виборі вікон менше реа­гуйте на "напарювання" продавців, не слухайте казки про трикамерні пакети, дев'ятикамерні профілі чи газ у камерах, — продовжує. — Для теплоефективності вистачить однокамерного пакету і трикамерного профілю. Головне — утеплити всі відкоси, зовні і зсередини. Оббити 2-сантиметровим полістиролом так, щоб перекривало і віконну раму. Так не буде містків промерзання. Якщо гроші є — ставте по два вікна, щоб між ними була повітряна подушка завширшки 15–20 сантиметрів.

Не радить економити на утепленні перекриття.

— Особливо бетонних плит, — говорить Мельник. — Я оббив їх зсередини пінопластом, шви запінив і обшив гіпсокартоном. Дорожчі утеплювачі брати не раджу. Поняття екологічності — то маркетинговий хід, аби люди купували. Всі сучасні матеріали неекологічні й не пропускають повітря. Навіть деревину чи глину покривають такими пропитками і ґрунтовками, що комахи дохнуть.

Відкоси вхідних дверей радить оббити полістиролом, як і віконні.

— Найдорожчі металеві двері холодніші, ніж подвійні, навіть прості. Повітряна подушка не пропускає холод і не випускає тепло.

Бетонну стяжку підлоги робить тоді, коли стіни зсередини оббиті утеплювачем.

— Стяжка має перекривати пінопласт на стіні, — каже. — Під неї також покласти пінопласт або полі­стирол. Завтовшки до 5 сантиметрів, більше не варто. По всій площі, не лише біля зовнішніх стін.

Штукатурку радить накладати гіпсову чи оббивати гіпсокартоном.

— Глиняна тепліша і приємніша за цементну, — додає Мельник. — А ціна однакова.

На енергоефективність будинку впливає оздоблення стін, стелі чи підлоги.

— Ламінат, плитка чи лінолеум на підлозі — холодні. Паркет, паркетна дошка, ковролін чи килим — теплі. Товсті флізелінові шпалери під фарбування на стелі утримують тепла більше, ніж звичайна фарба. При оздобленні стін не раджу зловживати каменем і кахельною плиткою. Краще брати шпалери, дерев'яну вагонку.

Комфорт мешканців залежить не лише від температури в приміщенні, а й від вологості.

— Добре утеплений будинок — своєрідний термос, — говорить Олександр Мельник. — Не дихає нічого. Вологості ніде дітися, свіже повітря не надходить. Потрібна вентиляція. Раджу прокласти пластиковий канал у кожну кімнату, на даху звести їх в один і вертикально вивести в зовнішній димар.

Важливо не економити на котлі

— Економія досягається деталями, — розповідає 45-річний В'ячеслав Накоп'юк зі Сміли Черкаської області. Монтує системи опалення у приватних будинках.

— Найкраще робити теплу підлогу, монтувати труби в бетонну стяжку. Тепло надходитиме в кімнату знизу, рівномірно. Контури не дотягувати аж до зовнішніх стін, бо грітимуть їх, — продовжує.

Раджу брати низькотемпературні радіатори. Вони дорожчі, але віддають необхідне тепло за меншої температури носія. Що більша різниця між температурою повітря в кімнаті й води у трубах, то неефективніше використовується газ. Низькотемпературні радіатори не сушать повітря, не шкодять вазонам, не печуть руки.

Труби опалення радить укладати в кожухи з теплоізоляційного міролону.

— Вода не віддаватиме тепло стінам на шляху від котла до радіатора, — каже Накоп'юк. — За можливості обладнати всі радіатори терморегулятором. Щоб не гріли кімнату, доки там немає мешканців. Важливо не економити на опалювальному котлі. Всі сучасні економніші за старі.

Зараз ви читаєте новину «Двоповерховий будинок опалюють 120 кубометрами газу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути