понеділок, 02 вересня 2019 00:00

Дровокол обробляє тверді породи дерева

Автор: ФОТО: Любов КАРНАРУК
  Дровоколи працюють на дизельному паливі, бензині, електриці. Останні підходять для невеликих об’ємів робіт
Дровоколи працюють на дизельному паливі, бензині, електриці. Останні підходять для невеликих об’ємів робіт

— Чотири роки тому зробив станок для розколювання дров. Витратив на це два тижні. Хороша річ. Тепер не треба стояти з сокирою. У дровоколі основне — колун, металевий конус. Його можна придбати на ринку чи в інтернеті. Мені виточив кум, — каже 60-річний Дмитро Шинкаренко зі Сміли на Черкащині.

Для заготовки колуна купив на базарі металеву болванку діаметром 10 см. Довжину вибрав більш як 20 см.

— Заготовку колуна кум зробив за два дні. Я відвіз болванку в понеділок уранці. А забрав наступного дня ввечері. Конус наприкінці має бути якомога ширший. На початку різьба йде вузька, а потім розширюється — щоб гвинт спочатку вкручувався в цурку, а далі її розривав. Для станка я купив вал, два підшипники на корпус і шків. Діаметр останнього підбирав так, щоб були менші обороти конуса, — продовжує.

Електричний мотор установив потужністю 4 КВт, на 1 тис. обертів.

— На конусі зробив не більш як 350 обертів за хвилину. Зменшував їх, підбираючи діаметр шківів. На валу мотора поставив менший, а на конусі — більший. Електрична лінія в мене — трифазна. Якщо підключати до 220 вольт, то віддача мотора буде слабша. Зварив станок заввишки у свій зріст, щоб не доводилося нагинатися. Я зробив на 80 сантиметрів, ширина й довжина — довільна. Листовий метал на верх столу вибрав товщиною 4 міліметри. Ніжки використав із квадратних труб, 30 на 30 сантиметрів. Колун прилаштував збоку, щоб на стіл можна було покласти кілька цурок. Спочатку на шківи ставив один пасок. Почав колоти цурку, але він буксував, зупинявся конусний гвинт. Тоді поставив на два паски. Ідеально. Кнопки чорну "пуск" і червону "стоп" прилаштував на станку так, щоб зручно було включати й виключати мотор, — розповідає Дмитро Іванович.

Станок коле тверді породи дерева — дуб і акацію.

— Колоду потрібно ставити так, як рубаєш. Розриває навіть із сучками. Колун захвачує цурку і тягне. Розколює швидко, сил не прикладаю. Найгірше піддається осокір, бо покручений. Бувають випадки, коли мотор від великого навантаження зупиняється. То я в конусі просвердлив отвори. Туди вставляю "монтіровку", відвернув колоду і роз'єднав. Реверс у моторові робити непотрібно, бо він не включиться. Багато дров не наколюю, лише за необхідності. Працювати зручніше вдвох. Я роблю із внуком. Він подає цур­ки, я розколюю, — каже Дмитро Шинкаренко.

Зразки виготовлення різних дровоколів можна знайти в інтернеті. Або придбати заводського виробництва.

— Вони можуть бути на дизельному паливі, бензині, електричні та механічні. Останні добре підходять для невеликих об'ємів робіт. Найнадійніший — електричний. Форма колуна може бути конусна чи хрестоподібна. Перший зустрічається в електричних і дизельних. Його плюс у тому, що колоду розколює не лише за рахунок механічного тиску, а й обертів наконечника конуса.

Хрестоподібний колун ставлять на гідравлічний дровокол. Він до­зволяє робити одразу чотири частини. Гідравлічні дровоколи за короткий час дозволяють переколювати великий об'єм колод. Рейковий механізм працює найчастіше від електрики.

— Колун кріплять до рейки, що рухається за рахунок зубчатої передачі. Але будь-який станок дешевше виготовити самому. Люди з чого тільки не придумують. Я в інтернеті зустрічав змонтовані на основі запчастин від тракторів, пральної машини та колеса від автомобіля, — говорить Дмитро Шинкаренко.

Конусний колун коштує від 500 грн, залежно від його розміру. Готовий станок пропонують від 4,5 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Дровокол обробляє тверді породи дерева». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути