Ексклюзиви
четвер, 21 липня 2022 00:00

Цвіль видаляють оцтом із содою

— Коли шукали квартиру, уваги на балкон не звернули, — розповідає 34-річна Аліна КОЗАЧЕНКО з Переяслава-Хмельницького на Київщині. — Там були поклеєні шпалери, висіли шафки. А за кілька місяців у дитини почалась алергія.

Причиною недуги був грибок, який розмножився на холодній стіні на балконі.

— Добре, що ми швидко його виявили, — продовжує Алла Козаченко. — Здерли шпалери, вимили грибок спеціальними засобами. Обробили антигрибковою ґрунтовкою. Все висушили й поклеїли нові шпалери.

Цвіль розвивається на холодних стінах у вологих приміщеннях із поганою вентиляцією: ванній кімнаті, туалеті, на балконі.

Найшкідливіша — чорна цвіль. Її спори потрапляють у повітря, яке вдихає людина. Шкодить легеням, погіршує загальний імунітет. Спричиняє астму, ларингіт, бронхіт, екземи, дерматити, запальні процеси в ротовій порожнині і на слизовій очей.

— З не дуже вражених ділянок цвіль можна вивести народними методами, — розповідає будівельник 58-річний Михайло Шинкаренко із Черкас. — Наприклад, звичайним оцтом або "Білизною". Нанести з розпилювача і залишити на кілька днів. Потім витерти мочалкою, промити чистою водою і просушити.

Сильніше вражені поверхні оброб­ляють сумішшю оцту і мідного купоросу.

— Змішайте у воді оцет, мідний купорос, — каже майстер. — Суміш підігрійте до розчинення купоросу. Вражені ділянки обробіть пензликом, через кілька тижнів повторіть.

Кахлі чи пластик від цвілі чистять перекисом водню або нашатирним спиртом.

— Грибки не люблять лужного середовища, тому з ними можна боротися і содою. В літрі води розвести три столові ложки.

Глибоко вражені ділянки обробляти складніше.

— Верхній шар треба видалити й викинути, — говорить Михайло Шинкаренко. — Далі все просочити хімічними засобами, які продаються в будівельних магазинах. Працювати в гумових рукавичках, масці, обов'язково — при відчинених вікнах.

Зараз ви читаєте новину «Цвіль видаляють оцтом із содою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути