Ексклюзиви
понеділок, 30 листопада 2020 07:55

Чиста вода коштує чотири тисячі гривень

Автор: DIY.OBI.RU
  Мобільну станцію очищення води встановлюють під мийкою на кухні. Обробляє лише необхідну для пиття й приготування їжі. Насичує корисними мінералами
Мобільну станцію очищення води встановлюють під мийкою на кухні. Обробляє лише необхідну для пиття й приготування їжі. Насичує корисними мінералами

— Останні років п'ять весь куток потерпає від брудної води, — каже 39-річний Федір Мазур із села Гореничі під Києвом. — У всіх є свої свердловини, і у всіх вода геть спаскудилася. Забиває труби, чайники, крани. Пральні машинки й бойлери горять за рік-два, ванни й умивальники жовті від заліза. Ніякі "Доместоси" й "Містери мускули" не беруть.

На вулиці Федора немає централізованого водопостачання. Люди використовують воду з криниць або власних свердловин. Там вона забруднена, містить багато заліза й інших хімічних домішок. Традиційні фільтри механічного очищення не роблять її придатною для споживання.

— І не важливо, свердловина глибиною 30 метрів чи 80, — продовжує Федір Мазур. — Брудні всі водоносні горизонти, більше або менше. Найчистіша була в криницях. Там якось відстоювалася і вивітрювалася. А зараз і колодязі то дощами заливає, то хімія з полів потрапляє.

Кожен із сусідів Федора Мазура вирішував проблему по-своєму.

— Один вибив свердловину понад 100 метрів завглибшки, поставив потужного насоса, — каже Федір Мазур. — Вгатив 50 тисяч гривень. Вода чистіша. Проте аналіз показав, що пити її теж не можна. І для нагрівальних пристроїв жорстка, солей багато.

Другий купив суперкруту фільтрувальну станцію. Обійшлась десь у 70 тисяч гривень. Очищує ідеально, робить майже дистилят. Ніде нема накипу, всі умивальники й унітази біленькі, чайник і пралька — як нові. Але таку воду пити також не можна, бо вимиває з організму мінерали й корисні солі. На технічне обслуговування й різні фільтри для станції щомісяця витрачає не одну тисячу гривень, бо швидко забиваються.

Третій сусід у побуті користується водою із свердловини, а для пиття купує очищену, по гривні за літр. Крани так само жовті, тільки ще з бутлями щотижня возиться.

Федір Мазур зробив комплексний аналіз води. Той показав великий вміст шкідливих елементів. Запитав, які фільтри використовувати, щоб зробити воду придатною для споживання.

— Мені порадили. Але сказали, що дешевше очищати каналізаційні стоки, — говорить Мазур. — З моєю водою доведеться часто міняти картриджі. Шукав інший варіант.

На насосній станції поставив чотири колби, в кожну помістив фільтрувальний елемент — для грубого очищення, тонкого, вугільний і для виведення заліза.

— Вода стала чистіша, для нагрівальних пристроїв підходить, — додає. — Але все одно технічна, пити не можна. Тому в магазині купив модульну станцію очищення, із системою зворотного осмосу й додатковою мінералізацією. Така ставиться у тумбочці під мийкою на кухні. На стільниці є додатковий кран. З основного змішувача тече технічна, а з маленького — для споживання.

Чотири фільтрувальні колби й модульна станція обійшлися у 4 тис. грн.

— На фільтри в рік витрачаю десь до тисячі гривень, — каже Федір Мазур. — Зате спокійний.

— Підмийкові фільтрувальні станції — оптимальний варіант очищення води, — говорить продавець 34-річний Віктор Вівсюк із Києва. — Зроблять якісною лише ту кількість, яка потрібна.

Найпростіша модульна станція зворотного осмосу складається з шести основних елементів. Має три колби з фільтрувальними елементами — два механічні й один вугільний, мембрану зворотного ­осмосу, додатковий фільтр і кран, який ставлять на мийку поряд з основним змішувачем.

— Така система зробить воду практично дистильованою, — каже. — Але раджу брати ще й мінералізатор. Він штучно насичує чисту воду корисними мінералами. З крана тектимуть два види — очищена й мінеральна.

До основних елементів ставлять додаткові комплектуючі.

— Розширювальний бачок треба, щоб не чекати 5–7 хвилин, доки на­дзюрчить каструля, — розповідає Віктор Вівсюк. — Насос підкачки — якщо тиск у системі слабкий. Якщо у воді забагато якогось конкретного хімічного елемента, то ставлять додатковий фільтр саме на нього.

Єдиним недоліком системи називає додаткове споживання води.

— На кожен літр очищеної станція скине ще до 8 літрів брудної в каналізацію, — говорить.

— В Україні немає абсолютно чис­тої й корисної води, — каже киянка 37-річна Христина Войловець. Часто подорожує. Має хворі нирки, тому воду купує в пляшках або фільтрує мобільним пристроєм. Часто брала її на аналіз.

— Водоканали очищують і хлорують воду, — говорить. — Але поки вона дійде до кінцевого споживача, проходить кіло­метри іржавих труб. Водогони скрізь ще радянські або й старіші.

Забруднена вода шкодить ниркам, шкірі, загострює недуги печінки.

Картриджа вистачає на місяць

— Всю молодість їздив по зйомних квартирах, — розповідає дніпрянин 37-річний Андрій Поліщук. — Воду для пиття й приготування їжі брав із крана, але очищував фільтром-чайником.

Коштує майже 200 грн. За 2–3 хв. очищує 2,5–3,5 л води. Універсальний змінний картридж коштує до 100 грн.

— Мені його вистачало на два-три місяці, — каже Андрій. — Якщо родині, то десь на місяць. Є в будь-якому магазині, просто міняється. Раніше були тільки універсальні, а зараз — спеціально для жорсткої води або з великою кількістю нітратів.

Для споживання радить очищувати будь-яку воду.

— Якось розрізав використаний фільтр і жахнувся, — говорить. — Скільки там всякого слизу й осаду. Без фільтрації це все йшло б на мої нирки.

Зараз ви читаєте новину «Чиста вода коштує чотири тисячі гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути