понеділок, 15 лютого 2016 07:45

Брикети з паперу горять, як соснові дрова

— Маю багато паперових ящиків. Вирішив робити з них паливні брикети. Палитиму їх удома. Для цього змайстрував прес. Виходить одразу чотири блоки з отвором посередині, — розповідає 38-річний Віталій Чайка з містечка Жовква на Львівщині.

Брикетування дуже просте. На добу чоловік замочує папір у воді. Перемішує будівельним міксером. До насадки приварив саморобні ножі з шліфувального диска для каменю. Потім до маси додає трохи тирси й пресує.

— Спочатку я купив домкрат, — говорить Віталій Чайка. — Прикріпив його до металевого каркаса. Знизу приварив хрестовину. На краях вона має вертикальні поршні — трубки з дисками. Під кожним поршнем — труба, в яку засипаю масу з макулатури. Коли домкрат опускається, то стискає одразу чотири брикети. Думаю, що для 6-тонного домкрата не проблема і вісім за раз робити. Сохнуть три-чотири дні. Коли в сауні паримось, складаю біля пічки. До ранку висихають.

За день можна переробити 15–20 кг макулатури.

— Непресований папір горить непогано, але його попіл забиває колосники котла. З брикетами не так. Недавно палив у каміні з прямою тягою. Три штуки горіли дві години і добряче нагріли топку. Думаю, їхня ефективність десь як у соснових дров, — каже Віталій Чайка.

Зараз ви читаєте новину «Брикети з паперу горять, як соснові дрова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути