Ексклюзиви
понеділок, 07 вересня 2009 18:28

Ажурним металом оздоблюють унітаз

Автор: фото: Ольга БАРТИШ-КОЛОМАК
  Коваль Василь Ленартович із кузні ”Кованка” у Львові кує вишневу гілку для поручнів на сходи. Пізніше до неї приварить дрібні червоні ягоди. Будинок замовника облаштований в традиційному українському стилі
Коваль Василь Ленартович із кузні ”Кованка” у Львові кує вишневу гілку для поручнів на сходи. Пізніше до неї приварить дрібні червоні ягоди. Будинок замовника облаштований в традиційному українському стилі

"Відколи почалася криза, багато львівських кузень позакривалися. Ковалі почали працювати приватно. Ми якось устояли. Замовлень більшає, бо клієнти повертаються з відпусток. На осінь традиційно почнеться ковальський сезон", — каже Олег Гриб, менеджер кузні "Кованка", що на вул. Богдана Хмельницького у Львові.

З його слів, клієнти тепер ощадливі — замовляють переважно просте кування без художньої роботи.

— Ми все робимо вручну, тому навіть звичайні металеві ґрати на вікнах з окремими елементами художньої ковки цінуються недешево.

Тут беруть 300–400 грн за кв. м ґрат.

Найчастіше замовляють ковані меблі, поруччя, карнизи, підсвічники. Модно поєднувати кування з вітражем, хромом, деревом, склом, тканиною, порцеляною. Кольоровою тканиною обшивають сидіння стільців та диванів з кованими елементами, вітражним склом оздоблюють настільні лампи, підвісні світильники.

До ванної кімнати просять скувати стелаж для білизни, раму для дзеркала, мильницю, кошик. Часом замовляють обшити ажурним металом раковину чи унітаз.

Завжди є попит на набори для камінів: ґратка, щипці, щітка, лопатка й коцюба.

— Окрім української тематики, яка вже кілька років популярна, зараз модні індійський, японський, китайський стилі, — каже Олег Гриб. — Міфічних тварин, пташок, східну рослинну орнаментику додаємо і до перил, і до віконних ґрат, на ворота, хвіртки. Використовуємо знаки зодіаку, сім планет. Якось робили ковану картину з гілочкою сакури в дерев"яній золотій рамі.

Хризантеми кують на багатство, лотос — на щастя

Олег пояснює смисл деяких східних символів. Каже, що дракон означає владу, птах фенхуан (із дзьобом півня, шиєю змії, панциром черепахи і риб"ячим хвостом. — "ГПУ") — знак перемоги, досягнень. Черепаха символізує довголіття, зірка — вічність. Хризантеми кують на багатство, лотос — на щастя, тюльпани — знак неприступності й гордості. Композиція з рослин і дерев означає чотири сезони року.

— Легше догодити тим, хто приходить із конкретною ідеєю, — говорить коваль Василь Ленартович, 29 років. — Якось замовляли для балконних перил композицію з мальвами та павутиною із павуком-хрестоносцем по центру. Гарно вийшло і швидко зробилося, бо з душею. На павука розміром 4 на 4 сантиметри витратив лише кілька годин. Спершу розжарював та розклепував шмат заліза, по-нашому болванку, вручну виготовляв форму павука, далі зачищав її, підганяв. Окремо робив павукові лапки.

На подарунки Василь кує картини. Показує одну. На метровому полотні закріпив металевого корабля з дрібних деталей. Він гойдається на кованих штормових хвилях. Таку роботу прирівнюють до ювелірної. Вартість картини $700.

Дешевші ковані вироби китайського виробництва можна купити в магазинах.

Василь зауважує, що такі речі швидко іржавіють, бо їх виготовляють із неякісного металу.

— Гляньте, наскільки неакуратно зроблено, — показує залізне гроно винограду, куплене в місцевій крамниці. — Ягоди не мають чітких контурів і зливаються одна з одною. Ми б кожну виноградину робили окремо, трохи подовгасту, а не круглу, як тут. А китайці склепали цех на 10 "квадратів", придбали дешеве обладнання і давай штампувати. Ковальством тут і не пахне.

Аби вироби не іржавіли, їх покривають цинком. У кузні за це беруть по $30 за метр. Тут тонують метал під золото, срібло, мідь. Металеві листочки, гілочки можуть зробити зеленуватими, квіти — червонуватими. Гарантію дають на п"ять-десять років.

Зараз ви читаєте новину «Ажурним металом оздоблюють унітаз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути