Ексклюзиви
середа, 23 липня 2008 15:51

Яна Тітова шиє взуття з брезенту

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Жіночі босоніжки Яна Тітова декорувала металевими заклепками і квітами зі шкіри. Висока платформа теж обтягнута шкірою. У магазині-майстерні рукотворних речей ”Вєщічка” на вулиці Нижній Вал ця пара коштує 1200 гривень
Жіночі босоніжки Яна Тітова декорувала металевими заклепками і квітами зі шкіри. Висока платформа теж обтягнута шкірою. У магазині-майстерні рукотворних речей ”Вєщічка” на вулиці Нижній Вал ця пара коштує 1200 гривень

Яна Тітова, 20 років, із міста Бровари Київської області три роки шиє взуття. Виготовила майже 40 пар жіночих і чоловічих туфель, босоніжок і літніх чобіт.

— Учитися в 10 та 11 класах не хотілося, а у вузи приймають після 11, — каже жінка. — Тому я втекла в Київський технікум легкої промисловості вчитися на дизайнера взуття.

Розмовляємо з Тітовою в магазині-майстерні рукотворних речей "Вєщічка", що на столичній вул. Нижній Вал, 23. Рудоволоса майстриня в зеленій спортивній кофті та джинсах. На ногах чорні босоніжки власного виробництва.

— Починалося навчання як хобі, — продовжує. — Однак викладачі з таким запалом розказували про дизайн та пошив, що зуміли мене закохати в цю справу.

Щороку в технікумі влаштовують показ. Студенти демонструють те, що пошили протягом навчального року. Після другого курсу Яна Тітова посіла друге місце з колекцією взуття та одягу "Феєрія краси".

— Я єдина показала і взуття, і одяг, — згадує, — перемога надихнула мене на подальшу роботу.

Колекцію "Феєрія краси" Тітова пошила з натуральної шкіри та брезенту.

Вироби мають тиснення латиницею: "ЯнОК"

— Брезент — це натуральна тканина, — пояснює Яна. — Вона "дихає", але не промокає, а виглядає, як фарбований льон. Брезент значно міцніший за інші тканини, отже, довше носитимете. Декорування взуття придумую сама. Позаторік у мене виникла ідея зробити туфлі, декоровані шипами, на кшталт рога носорога. А через рік у колекції Дольче і Габанна були такі ж роги. Сама не бачила, друзі мені розповіли.

Яна Тітова каже, що шиє взуття в спортивному, класичному та романтичному стилях. Вироби мають тиснення латиницею: "ЯнОК".

— Поки не було клейма, заклепками вибивала цей напис. Зараз тиснення роблю на всіх виробах: і сумках, і взутті.

Скільки часу витрачаєш на пошиття туфель?

— Якщо постаратися, можна пошити за два дні. Але коли замовник приходить до мене вперше та має нестандартну ногу, робота займе більше часу. Спочатку робиться індивідуальна колодка для нестандартної ноги. Вона коштує 200 гривень. Така колодка з точністю повторює форму стопи — всі впадини та випуклості. Зробити її вигідно, бо надалі вона залишається в мене і я робитиму все взуття саме по ній.

Для кожної моделі Яна одразу робить макет. Якщо взуття "лягає" по нозі, майстриня приступає до пошиття.

— Шию і для чоловіків, і для жінок, але з жінками цікавіше працювати, — усміхається. — Чоловіки не люблять фантазувати й частіше вибирають базарні варіанти моделей.

Фасони пропонуєш сама?

— Частіше за все, так. Не люблю копіювати чужі моделі. Коли жінки проходять із каталогами й кажуть: хочу такі саме босоніжки, намагаюся їх переконати, що якщо трошки поміняти цю модель, вона виглядатиме не гірше. Але таких самих ні в кого не буде. Якщо не знайдемо компромісу, можу відмовитися від замовлення.

Де береш матеріал для роботи?

— Підошву вирізаю із листового матеріалу — стружки шкіри з гумовим сплавом. У спеціалізованих магазинах продаються взірці готової підошви. Якщо замовник хоче, може зі мною вибирати матеріали. Якщо довіряє — сама все купуватиму. Внутрішню підкладку і до лляного, і до брезентового верху шию шкіряну. Бачите, — майстриня бере туфлі з льону в кольорову смужку, — ззаду кладу м"який підп"яточний матеріал. Шкіра має властивість розтягуватися, тому для кращої фіксації клею міжпідкладку. Щоб стопа не вилітала з туфлі, на задник пришиваю клаптик шкіри навиворіт.

Поки що все взуття Яни Тітової продається в магазині "Вєщічка". Лляні туфлі зі шкіряними вставками коштують 375 грн, шкіряні босоніжки на танкетці — 480.

— Ціна залежить від розміру, — пояснює. — На більшу ногу йде більше матеріалів. Різниця замовлення буде меншою за 200 гривень. Індивідуальна робота з клієнтом, матеріалами та розробкою фасону коштуватиме від 600.

Зараз ви читаєте новину «Яна Тітова шиє взуття з брезенту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути