
— Приїхав купити вогнетривку цеглу. П'ять років тому побудував на дачі грубу. Спішив зробити, бо вже була пізня осінь. Треба було грітися. Грошей на вогнетривку цеглу не було. Побудував зі звичайної червоної. А тепер маю проблему. Вона кришиться. Не можна попіл вибрати. Торкнуся совком, а вона відпадає шматками. Дверки грубки ледь тримаються. Тягнути немає куди, треба перероблювати, — каже 67-річний Іван Грицаєнко з Кропивницького.
Основними властивостями вогнетривкої цегли є міцність і термостійкість. Витримує до 1,7 тис. градусів. Таку цеглу використовують для камінів, груб, димоходів і димових труб, топок і барбекю.
— Вогнетривка цегла буває шамотна, кварцова і вуглецева, — пояснює продавець будівельного магазину 41-річний Андрій Бабенко. — Виробляється з вапняно-магнезіальної маси, що має підвищену термостійкість. Шамотну цеглу виробляють з обпаленої глини. Витримує прямий контакт із полум'ям протягом кількох годин. Так само здатна тривалий час зберігати тепло. Шамотна цегла має різні марки. Для побутового застосування використовується з маркуванням ША і ШБ. Перша літера позначає "шамотна", друга — клас вогнестійкості. Кварцова цегла має властивості натурального пісковику. Найкраще підійде для камінів. У склад вуглецевої цегли входить пресований графіт або кокс. Підходить для димоходів і доменних печей.
Вогнетривка цегла має жовтий колір. Основа зерниста.
— Якщо постукати по цеглині, можна перевірити її якість. Глухий звук вкаже на погану. Дзвінкий — навпаки. Це означає, що цегла має відмінну щільність. Погано обпалена під час розбивання кришитиметься, вбиратиме вологу. Якісна — ділитиметься на шматки. Така швидко прогріває приміщення і довго зберігає тепло, бо повільно охолоджується. Ідеально, якщо кладка цегли буде на основі розчину вогнетривкої глини і крихти з цегли. Шов із розчину повинен бути товстим, що знизить температурні втрати і забезпечить гарне прилягання. Класти таку цеглу має професійний пічник. Але можна спробувати самим. Перед тим проконсультуватися з тим, хто має досвід із будівництва каміну чи печі, — наголошує Андрій Петрович.
Коментарі