вівторок, 20 листопада 2012 14:00
Геннадій Москаль
Геннадій Москаль
Народний депутат від блоку "Народна Самооборона - Наша Україна", перший заступник Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією

КПК писали теоретики, які злодія бачили лише у фільмі

Новий кримінальний кодекс писали теоретики, які злодія бачили у фільмі "Місце зустрічі змінити не можна", тому він у практичній площині працювати не може.

В Україні є 12 тисяч слідчих і вони не можуть переварити процес, який буде накопичуватися з введенням в дію КПК. Крім того, у нас дуже мала кількість прокурорів, які будуть підтримувати державне звинувачення. Також не вистачає і суддів, не вистачає судмедекспертів. Все це призведе абсолютно до повного колапсу. Вже зараз слідчі масово звільняються з органів внутрішніх справ, або переходять на іншу роботу. Якщо працювати, дотримуючись букви і духу закону нового КПК, то треба працювати цілу добу без перерви, відпочинку та харчування. Це абсолютно неможливо.

Проблема в тому, що тепер має реєструватися та перевірятися повністю вся інформація: від того, що хтось кашлянув, до того, що подзвонили і повідомили по телефону якусь нісенітницю. Перевіряється все - від того, що людина загубила гаманець, закінчуючи маніяками. І перевіряється все однаково, немає пріоритетів, що щось можна лишити на завтра, як було по старому КПК, а зайнятися більш резонансними справами. Тепер усе буде в одній площині. Це призведе до того, що тяжкі злочини, які викликали великий суспільний резонанс, будуть в одній площині із крадіжкою курей чи велосипеда.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новий КПК ніяк не вплине на справи, по яких засуджено Тимошенко та Луценка - Пшонка

По-друге, спочатку потрібно було закласти кошти в державний бюджет на реалізацію нового КПК. Треба було, аби ці слідчі, прокурори і судді пройшли щонайменше трьохмісячну перепідготовку перед вступом до роботи по новому КПК. Бо ж кожен вчив його сам по собі, читав і розумів як він сам міг.

Існує багато суперечливих норм, дуже багато того, чого не повинно бути в кримінальному процесі. Більшість положень взято з контексту європейських країн. Потрібно було брати КПК однієї європейської країни, яка більш менш за ментальністю і за рівнем загальної та юридичної правової культури близька до України, і адаптувати його вже до нашого законодавства. А зараз взято розділ з одного, розділ з другого, розділ з третього тощо. Тобто, вийшла така політична солянка, яку український народ просто генетично їсти не зможе.

Тому заклики Юлії Тимошенко до опозиційних сил скасувати цей КПК слушні і на часі. Думаю, що воно так і буде. На цю пропозицію пристане і частина більшості, або навіть комуністи чи незалежні депутати у новій ВР. Адже цей кодекс дасть збої буквально на другий-третій місяць роботи, і ці збої будуть досить відчутні.

Чому він власне набув чинності так швидко? Бо інших реформ держава не могла дати народу. Тому з цього КПК зробили таку собі панацею від усіх бід, які сьогодні є в Україні, зробили його таким от надбанням "реформаторської влади". Але абсолютно не потрібно було робити стільки ажіотажу, декларувати, що от "це одне з наших досягнень". Цим питанням мали займатися юристи, практики, воно мало пройти якесь обговорення в органах прокуратори, МВС.

КПК було однозначно прийнято поспішно. Я розумію, що владі перед виборами потрібно було показати якісь реформи. Адже якщо показати сьогодні Пенсійну реформу, то вона не вдалася, показати Податкову — теж не вдалася. А інших реформ то майже й не було.

А на КПК розумілися тільки фахівці, а 99% населення України його не читали. Але ж люди рано чи пізно з ним зіштовхнуться, коли стануть потерпілими, чи, не дай Бог, обвинуваченими, чи свідками, чи іншими учасниками цього процесу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новий КПК встановлює монополію адвокатів, що дуже вдарить по кишені українців - Гройсман

Сьогодні кого не зустрінеш з правоохоронних органів чи суддівського корпусу, кожен починає нарікати: "Куди ви дивилися, що ви прийняли?" Я з першого дня казав, що так можна перетворити кримінальний процес на театр абсурду.

Тому можна зробити висновок, що держава абсолютно не готова до введення цього КПК. Необхідно було відтермінувати його реалізацію хоча б на 2013 рік і забити у бюджет відповідні кошти.

На жаль, у нас немає ані загальної, ані політичної, ані правової культури. І в такій державі він не може працювати. Він буде використаний політиками, владою, правоохоронними органами не для встановлення істини та справедливості, а буде використаний у каральних цілях.

Зараз ви читаєте новину «КПК писали теоретики, які злодія бачили лише у фільмі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути