середа, 23 жовтня 2013 16:43
Геннадій Москаль
Геннадій Москаль
Народний депутат від блоку "Народна Самооборона - Наша Україна", перший заступник Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією

Правоохоронна система в Україні перебуває у первісному стані

Міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко прогнозує кадрові оновлення МВС та підвищення зарплатні у зв'язку з євроінтеграційними процесами. Він зазначив, що стратегія розвитку поліцейських структур у західних країнах висуває підвищені вимоги до працівників правоохоронних органів.

За його словами, у 2013 році з органів МВС звільнено майже тисячу осіб, 277 колишніх співробітників засуджено, 12 з них займали керівні посади. Міністр підкреслив, що мова йде про ефективну систему управління, формування кадрового резерву, ефективне навчання.

Певно, що Захарченку шкаф на голову впав. Він, що хоче змінити донецьких на донецьких? Ну кого оновлювати? Це абсолютний маразм. Жодних кадрових оновлень в МВС не може бути.

А щодо підвищення окладу. Який оклад, коли казна пуста? Не можуть навіть нормально виплачувати зарплати, то про яке підвищення він говорить? Навпаки, на наступний рік бюджет не буде соціальним. Будуть урізати пільги, зарплати. Зараз навіть сформувати бюджет-2014 важко. Він буде дуже проблематичним. Тому для таких реформ, про які говорить міністр МВС, немає жодних економічних передумов. Згадаймо, що навіть бюджет на наступний рік не подали нормально до парламенту.

Нехай Захарченко візьме у Державній службі статистики України (а вони щомісяця видають бюлетень про економічне та соціальне становище українців) і побачить, що наразі триває катастрофічний спад виробництва. Зниження всіх економічних показників, соціальних стандартів, фінанси розбалансовані в державі, золотовалютний запас дійшов до критичної межі. То про яке підвищення можна говорити, нехай хоч збережуть те, що є на сьогоднішній день. Люди не думають і не сподіваються на покращення. Ще класики марксизму-ленінізму сказали, що матерія не зникає, а вона переходить із одного стану в інший.

Та й не може українська правоохоронна система відповідати підвищеним західним вимогам. Вона сьогодні ще в первісному стані. Тому нині не варто очікувати на нову ефективну систему. Не бачу умов для такого.

Варто спитати у будь-якого правоохоронця будь-якої європейської країни, хто в них міністр внутрішніх справ. Він буде знати лише хто у них керівник поліції. І це добре, адже політики міняються, а він має думати про професійне виконання своїх обов'язків. Він не залежить від політичної ситуації. А у нас міністерство та піддані цілком залежні від однієї партії - Партії регіонів.

Окрім того, не варто забувати, що у нас багато навчальних закладів, але звідти виходять люди із нульовою підготовкою. А ми хочемо їх залучити до Болонського процесу. У нас за 5 років закінчують Вищу школу міліції, три роки вчаться в ад'юнктурі, захищаються, а потім стають викладачами. І чого вони навчать, якщо бачили злодія і злочини лише в сюжетах телеканалів.

В Україні мають виховувати чоловіків. А хлопців навчання мало цікавить, бо вони приїхали відпочити, а не навчатись. А як так може бути, що чоловік виходить після п'яти років навчального закладу, а не говорить англійською? У нас за 5 років не навчать того, що в Америці за 9 місяців.

За словами Захарченка, в 2013 році з органів МВС звільнено майже тисячу людей, але це не подіє на поліпшення ситуації. Правоохоронці й надалі будуть порушувати закон. Кількість злочинів, скоєних правоохоронцями просто "зашкалює". Повністю корумповане МВС відповідальне за боротьбу проти корупції в країні. Справжній абсурд. Не може бути "стерильного" міністерства в корумпованій державі.

Зараз ви читаєте новину «Правоохоронна система в Україні перебуває у первісному стані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути