Ексклюзиви
понеділок, 12 червня 2017 18:15
Ольга Гембік
Ольга Гембік
Ольга Гембік

П'ятірка за військового

— Тапкі! — з порога вказує нам на пару розтоптаного взуття у клітинку дебелий хлоп у розтягнутій майці. Слухняно скидаємо босоніжки, вступаємо у заяложені хатні капці. Проходимо на кухню.

— Андрійку, вийди, — дає розпорядження огрядна жінка у квітчастому халаті за столом. Андрійко мукає і рвучко зачиняє двері на кухню. Двигтить скло.

— Ну дебіл! — закочує очі Міра Іванівна.

Нам по 19, ми — студентки філології. У подруги Каті сердечна драма, хтось порадив гадалку в Луцьку. Подруга вагалася, але на вихідні потягла мене з собою. Удвох не так страшно.

Міра Іванівна сидить зі стиснутими губами, витирає з них шоколадні крихти. Ховає у шафку блюдце із тортом. На столі — чорні свічки. На стінах — ікони Миколая і Серафима Саровського, якийсь сухостій. Свердлить очима Катю:

— Шо, покинув тебе той подонок?

Катя шокована, на очах виступають сльози. Стинає плечима, бо впевненості нема, з хлопцем ледве знайома. Але Мірі Іванівні видніше:

— Покинув, не сумнівайся. Але я зараз йому порчу на смерть зроблю, щоб дівок не дурив. Як його фамілія?

Катя полотніє, махає руками. Гадалка йорзає на табуреті, посміюється, запалює свічки, капає воском у чашку.

— Сорок гривень, — каже. — Не плач, зозулько, буде жити твій подонок, бо ти душа добра. Матимеш чоловіка — красівого, високого, може, продавця. А в тебе, чорненька, чоловік військовий буде!

Подруга рахує гроші, я скручую в кишені дулю. Міра Іванівна наслинює палець, перераховує. Скидаємо заяложене взуття, бо Андрійко на виході мукає: "Тапкі!"

— А ти, чорненька, далеко зібралася? П'ятьорка за військового! — кричить із кухні Міра Іванівна. Дебелий Андрійко загороджує вихід. Тягнуся по гаманець — боюся порчі.

Зараз ви читаєте новину «П'ятірка за військового». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути