понеділок, 23 липня 2018 17:40
Ольга Гембік
Ольга Гембік
Ольга Гембік

Виделка

Мені півгодини несуть виделку і 20 хвилин — замовлений напій. Офіціантів у київському закладі чимало, однак кожен закріплений за певним столиком — бігають, змаху­ючи рясні краплі поту з лоба. Ресторан пафосний, дорогий, приміщення старе, модне. Кондиціонера тут нема й не планується. Можна відкрити вікно, але його з хрясканням зачиняє сусідній столик — їм дощ із вулиці крапає в салат.

Наш офіціант наввипередки з колегою бігає до крайнього столика на веранді. Там сидить компанія рудих британців — це чутно за акцентом. На мої спроби привернути увагу істерично махає руками і скрикує: "Подождітє, соррі". Він мчить повз нас так швидко, що створює приємний вітерець. І на тому спасибі.

Емоційна старша пані, російськомовна місцева, яка супроводжує групу, люб'язна з персоналом — сам мед. "Оця страва хороша, беріть ікру й до неї млинці. І рибку оцю, вона дика. Так, дорога. Але й смачна! У нас її замовляють постійні гості", — щебече мій офіціант до неї. Вона в захваті, аж плескає в долоні. Перекладає все своїм "хлопцям". У паузах витирає шари пудри з масного обличчя й накладає щоразу нову — просто за столиком, не криючись. Брити ствердно кивають, кидають якісь жарти. Офіціанти тішаться, бігають із папірцями на кухню. Назад — із підносами. Британська риба готова раніше, ніж мій коктейль. Переді мною вибачаються, до них усміхаються й нагинаються побажати гарного апетиту. Пані заливається сміхом, намащуючи ікру на кружальце з тіста. Знову дістає пудру.

Нарешті вони збираються виходити. Найстарший британець сплачує карткою. Решта скидаються щедрими чайовими.

Вони виходять, зачіпаючи рудими головами рушники з півнями над входом. А пані раптом скрикує: "Зонтик!" — й у два кроки опиняється біля свого столика. Однією рукою намацує гачок парасолі на спинці крісла, другою вправно випорожнює дерев'яну скарбничку з "чаєм". Щось на денці таки залишає.

Крайній столик прибирають. Виносять гору посуду й склянки. Мій офіціант сумний. Спустошений, як та дерев'яна скарбничка. Приніс мені виделку.

Зараз ви читаєте новину «Виделка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути