вівторок, 11 грудня 2012 16:10
Ольга Гембік
Ольга Гембік
Ольга Гембік

Хто ваш владика?

Жінка пручалася і викручувалася вужем, намагаючись побілілими пальцями втриматися за клямку дверей. Але двоє бороданів у рясах без зайвих емоцій попідруки винесли її геть. У дитинстві я цілий день пробула на екскурсії в Почаївській лаврі, а запам'ятала лише це.

За другим візитом спогадів додалося. Донський козак на вході — у нього червоні лампаси на штанях і убір з околишем — кричить, щоб прикрила срамоту. Я намагалася пробратися на лаврське подвір'я у широких штанях, а він не пустив.

Ряжений видає мені закапану воском замотайку аж під груди, кусючу хустку і грубу брошуру. Із брошури дізнаюся, що грішна, бо кличу кота Ваською, ношу сережки, дивлюся телевізор, фарбую очі, ще й відвідую спортзал. А позаторік на Різдво у гостях готували кров'янку, а я її куштувала.

Грішна, бо кличу кота Ваською

Він каже, що пора каятися. Я не заперечую.

Усередині храму, під плакатом, де прописана сувора заборона подавати за здоров'я розкольників із Київського патріархату, магів і чарівників, продає церковний крам кирпатий дячок.

— Хто ваш владика? — суворо питає, перш ніж віддати мені свічки. А я й гадки не маю, хто. Доки мене свердлять очима, намагаюся вгадати пароль. Марне.

— То хто ваш владика? — повторює, витримавши паузу. В його голосі додається металу. На мене зглядаються люди з черги. Нерозуміння в їхніх очах змінюється на легкий острах.

У мене всередині все обривається. Перелякано роззираюся, шукаючи тих двох, які зараз виштовхають мене геть.

Але дячок лише міряє мене презирливим поглядом і позбавляє можливості щось тут купити. Він продає мої свічки жінці, що займала за мною. Нічого в неї не питає — вона розплачується російськими рублями.

Зараз ви читаєте новину «Хто ваш владика?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

83

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути