Скошування шкодить полуниці

Автор: ФОТО НАДАВ АНДРІЙ ДЕРЕГРИБ
  Андрій Дерегриб із села Біла Могилів-Подільського району на Вінничині вирощує ранні сорти полуниці Клері та Хоней. Вони плодоносять за будь-якої погоди
Андрій Дерегриб із села Біла Могилів-Подільського району на Вінничині вирощує ранні сорти полуниці Клері та Хоней. Вони плодоносять за будь-якої погоди

Від кліщів кущі обробляють купоросом

— Полуницю не залишаю напризволяще. Якщо доглядати за кущами тільки перед урожаєм, то після його збору хвороби зжеруть усю ділянку, — каже 58-річна Марія Гладка із селища Талалаївка Ніжинського району Чернігівської області.

На початку серпня обстригає старе нижнє листя полуниці. Воно накопичує хвороби й витягує з куща мікроелементи. Особливо потрібно видаляти листки з бурими плямами. Тоді нові відростуть здоровими і до зими наберуть цукристості. Так краще перезимують.

Зрізає вуса. На них рослина витрачає багато сил, а не пускає на закладку врожаю. Обрізки виносить з ділянки, щоб шкідники не перекочували на молоду зелень.

— Великі плантації легше косити, але я не піддавалася б на таку спокусу. Так можна зачепити серцевину, звідки починає розвиватися листя, — додає Гладка.

Після обрізки для зміцнення кущів розсипає дволітрову банку попелу на квадратний метр. Її можна застосовувати зі свіжим гноєм.

— Полуниця вдячна культура. Я перепробував багато заробітків, але піднявся на ягодах. Головне — не нехтувати всіма обробками й обрізками, — каже Андрій Дерегриб, 33 роки, з села Біла Могилів-Подільського району на Вінниччині.

Після видалення нижніх і пошкоджених листків кущі оброб­ляє колоїдною сіркою. Її 25 г і 70 г мідного купоросу заливає 10 л води. Ці препарати вбивають кліщів і грибки. Під висадку кущів нагортає грядки. Вони виконують функцію природних стелажів, із яких швидше збирати ягоди. Міжряддя засипає сіном або соломою. Додає соняшникове лушпиння, бо містить багато калію. При розкладанні в землі виділяє азот і фосфор. Така технологія пришвидшує процес збирання плодів і захищає ягоду від забризкування землею та пилом під час дощу. Землю вкриває агроплівкою. Вона вберігає від пересихання та перегрівання. А також додає до +5°C на поверхні ґрунту, що пришвидшує достигання ягоди.

— Під час бабиного літа потрібно ще раз пройтися мідним купоросом, який знищить усі інфекції.

Вирощує ранні сорти Клері та Хоней. Вони врожайні за будь-якої погоди. Хороші й Альба, Джолі та Румба. Плоди крупні та тверді. Найбільшу ягоду вагою 60 г садівникові дав французький сорт Дерселект, який має полунично-яблучний присмак.

— Є і мінус Румби, бо вона втратила запашність ягоди. Сорт Джолі — найспецифічний із усіх. Ягоди гарні, але часто жовкнуть через брак магнію чи заліза. Сорти постійно оновлюю. Їх потрібно тестувати на наших ґрунтах. На одних результат вражає, а на інших — засмучує.

Зараз ви читаєте новину «Скошування шкодить полуниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути