Ексклюзиви

Яблука Соломія не обробляють від хвороб

Три нові види яблунь цьогоріч внесли до Державного реєстру рослин. Сорти Видубицька й Удача створили в Національному ботанічному саду. Соломію — в Інституті садівництва.

— Соломія найстійкіша до парші та борошнистої роси. Два інші види теж не відстають, — розповідає 48-річна Марія Вовк з Інституту садівництва. — Нові сорти вирощувати вигідніше, ніж звичайні. Не потрібно витрачатися на фунгіциди. Перші врожаї будуть уже на третій рік після посадки.

Усі сорти добре ростуть у Лісостеповій зоні, степу й на Поліссі. З дорослого дерева можна отримати до 40 кг урожаю. Яблука Соломія жовті з рум'янцем, важать 160–190 г. Мають кисло-солодку м'якоть. Такі ж на смак плоди Удача, але менші — 130–150 г. У двох сортів крона пряма, з міцними розлогими гілками.

А яблуня Видубицька має напівплакучу крону. Дерево морозостійке. Плоди жовті з соковитою м'якоттю без кислинки. Важать по 160–190 г, дозрівають у жовтні. Зберігаються до травня.

— Зараз у попиті яблука без пестицидів. Такими є плоди стійких до хвороб сортів Едера, Гарант, Амулет, Скіфське золото. Їх не треба хімічно обробляти. Це забезпечує екологічне та дешеве виробництво.

Зараз ви читаєте новину «Яблука Соломія не обробляють від хвороб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути