Японські півонії ростуть 15 років

Автор: фото надала Юлія Зазимко
  ­Півонії сорту Бетті Гроф добре переносять ­посуху, але не терплять ­надміру ­вологи. Тому їх садять на дренаж із битої цегли
­Півонії сорту Бетті Гроф добре переносять ­посуху, але не терплять ­надміру ­вологи. Тому їх садять на дренаж із битої цегли

Кущ стійкий до морозів і грибків

— Хто раз виростить японські півонії, більше не посадить звичайних, — каже 58-річна Юлія Зазимко із села Галичівка Новгород-Сіверського району Чернігівської області. — Ці квіти виглядають розкішно за будь-якої погоди. Нагадують махрові кульки діамет­ром до 20 сантиметрів.

Кущі посадила у квітник, підживлений торфом. Рослина любить сонце. У тіні не цвіте. Від надміру вологи коріння загниває. Тому важливо зробити хороший дренаж у посадковій ямі. Підійде суміш битої цегли з піском. Шар завтовшки не менш як 10–15 см.

— Кореневище "японці" ­мають крупне. Воно ­глибоко проникає в землю і тягне звідти воду, — продовжує Зазимко. — Особливість цих квітів — у швидкому розростанні. Кущі заввишки до метра, пишні, швидко дають діток. Нормально переносять засуху. Якщо довго немає дощів, у воду трохи всипаю попелу для підживлення. Також навесні підгодовую мінеральними й азотними добривами. Їх треба небагато — цей сорт надлишку не любить. Улітку й восени періодично підсипаю компост.

Японські півонії цвітуть майже місяць. Залежно від сорту, квітнуть у червні чи липні. Дрім міст і Карара мають білі квіти, Бетті Гроф, Сюр­приз і Неон — рожеві. З червоними пелюстками — Акрон і Гей парі. На відміну від решти видів, японські півонії мають опущену серединку квітки. Дають легкий медовий ненав'язливий аромат. Скільки не було б цвіту, пагони не гнуться. Вони стійкі до вилягання під час дощів і вітрів.

— У японських півоній цікаві не тільки квіти, а й листя. Воно гофроване на краях, наче покусане. Це додає екзотичного вигляду, — говорить Зазимко.

Квіти можна розмножувати відводками, живцями й діленням куща. Якщо приживуться, то цвітуть 15–17 років. За два сезони набирають таку масу, що більше нагадує дорослий кущ. Він зимує без утеплення, якщо температура до -30°C. Якщо нижче, треба прикрити торфом і тирсою.

— Яка сирість після дощу не була б, між пагонами ходить вітер, і вони не склеюються. Тому грибки не приживаються.

Зараз ви читаєте новину «Японські півонії ростуть 15 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути