Пацюків виганяють коріандром

— Восени обчикрижую садок від старих гілок. Пошкоджені палю, а здорові скидаю в компостну яму, — каже Василь ­Косар, 63 роки, із села Подібна Уманського району Черкаської області. — За зиму все пере­гниє і буде натуральне добриво.

Бур'ян і бадилля з городу складає в купу з подрібненими в січкарні соломою чи кукурудзинням. Їх поливає м-препаратами, що пришвидшують розкладання компосту на перегній. Це збагатить ґрунт. Можна посипати попелом, що розкислює землю. Він нейтралізує залишки мінеральних добрив, які вносили раніше.

— Зіпсувати все можуть пацюки, які люблять водитися у компостній ямі. Їх можна віднадити тим же попелом. Він для них — їдкий луг. Гризуни його ковтають, як вилизують ступні, і в них болять животи. А щоб і близько не підходили, кладу в яму стебла полину або коріандру. Ошпарюю окропом, щоб запах був їдкіший. Або по краях — мінеральну вату.

Восени бадилля помідорів дрібно ріже й поливає водою для розкладання. Зелень містить токсичні речовини, що проганяють пацюків від компосту.

— Щоб гризуни не заводилися, стараюся не кидати молочних продуктів, кісток, масла та жирної їжі. Отак і засипаю її всю осінь, а на зиму накриваю, щоб не замерзла. Там мають зберігатися волога й тепло, — говорить Косар.

Хто тільки закладає компостну яму, може закопати під землю дрібну дротяну сітку. Крізь неї черв'яки вільно пролазять у компост, а пацюки — ні.

Зараз ви читаєте новину «Пацюків виганяють коріандром». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути