— На всі родинні свята печу зелений торт. Таким стає від шпинату, з якого роблю коржі, — каже киянка Уляна Петрова, 34 роки. — Шпинат корисний, має нейтральний смак. А начинка солодка.
Духовку розігріває до +170°C. Застилає форму пекарським папером. Збиває блендером 100 г шпинату, 80 мл олії, 1 ст. л. лимонного соку і шкірку одного лимона. Окремо збиває міксером два яйця та півсклянки цукру.
— При збиванні головне — не спішити, — зауважує. — Якщо не вийде пишна піна, то корж не буде високий.
Додає до яйця шпинатну масу і збиває ще раз міксером на маленькій швидкості. Змішує 100 г борошна, 10 г ванільного цукру та 1 ч. л. розпушувача. Все по черзі додає в тісто.
— Його не можна довго мішати. Якщо стало однорідною масою, треба відставити в сторону, бо втратить легкість.
Переливає тісто у форму, ставить на півгодини пекти. Тримає ще 10 хв. у вимкнутій духовці і виймає з форми.
Для крему збиває 100 г вершків зі 100 г сиру маскарпоне.
— Сир можна замінити на звичайний м'який, але має бути ніжний. Обов'язково однорідної консистенції і без грудочок.
Додає 2 ст. л. цукрової пудри і 30 мл лікеру. Корж розрізує на дві частини. Мастить кремом усередині та зверху. Боки залишає.
— Смачно виходить, коли зверху насипати ще перемеленого арахісу. Потім ставлю на дві години в холодильник. Тоді можна подавати.
Пляцок печуть із халвою
— Коли вперше скуштувала пляцок, думала, що позеленів від барвника. Насправді причина в халві, — розповідає 33-річна Лілія Цвіт, із міста Дрогобич Львівської області.
Збиває вісім білків у піну із 5 ст. л. цукру. Додає вісім жовтків. Окремо змішує 500 г халви та 100 г панірувальних сухарів. Додає до збитих білків. Сипле склянку борошна та 2 ч. л. соди, погашеної оцтом. Перемішує, викладає тісто у два дека і пече 40 хв. при +180°C.
У цей час готує горіховий корж. Збиває чотири яйця з 4 ст. л. цукру. Сипле 4 ст. л. борошна та 1 ч. л. розпушувача. Додає склянку товчених горіхів і перемішує. Пече окремо при +180°C.
— Коли обидва коржі готові, збиваю крем. Розчиняю у склянці молока дві упаковки ванільного пудингу. Окремо змішую півлітра молока та 150 грамів цукру. Кип'ячу і наливаю розведений пудинг, помішуючи до загустіння.
Суміш охолоджує і збиває із 300 г вершкового масла у пишну масу. Викладає тісто на тарілку, мастить половину крему. Накриває горіховим коржем і додає решту крему. Прикриває коржем із халвою.
Коментарі