
— М'ясна запіканка — універсальна страва. Підійде як для гостей, так і собі перекусити в будень. У приготуванні вона дуже проста, а виглядає завжди ефектно, — розповідає Євген Клопотенко, 32 роки, кулінар, переможець проекту "МастерШеф". — Розбавляю м'ясний смак яйцем і сиром. Для кращої соковитості поливаю йогуртом.
Розігріває духовку до 180°C. Поки гріється, чистить одну цибулю. Ріже дрібними кубиками і змішує з 800 г м'ясного фаршу. Додає 2 ст. л. панірувальних сухарів, одне яйце, по 1/3 ч. л. солі та чорного меленого перцю. Добре перемішує та викладає фарш у политу олією форму.
— Розмащую зверху ножем, щоби запіканка стала ідеально рівною. Тоді добре триматиметься при купі після розрізання.
Зверху викладає п'ять тонких пластинок бекону і заливає склянкою йогурту без підсолоджувачів. Накриває шматочками порізаних 150 г сиру моцарела.
— Можна замінити й на звичайний твердий, але він після запікання не буде тягучим. А в цьому й основний секрет. При відкушуванні сир має тягнутися за кожним шматком.
Зверху розбиває чотири яйця, щоб вони рівномірно розтеклися по формі. Присмачує сіллю та ставить на годину пектися в духовку. Виймає форму на стіл. Охолоджує та акуратно дістає на розробну дошку. Ріже на шматочки товщиною 2–4 см.
Ця запіканка смакує із полуничним соусом. Для нього кладе в черпак 200 г свіжої полуниці та 10 г базиліка. Насипає 1 ч. л. цукру, 1 ст. л. бальзамічного оцту і подрібнює блендером. Доводить до кипіння, зменшує вогонь і варить 3 хв.
Коментарі