четвер, 19 серпня 2010 19:07

В"ялити найкраще помідори-сливки і чері

"В"ялені помідори годяться на канапки, піцу, у соуси та салати, — каже львів"янка 24-річна Наталя Бабецька. — Вони до нас з італійської кухні прийшли. Раніше я купувала готові в магазині з італійськими продуктами або в супермаркетах. А нещодавно почула в кулінарному шоу, що їх можна приготувати. Уже другу партію роблю, бо перша щезла за кілька днів. Та й вигідніше самому в"ялити. У магазині півлітрова банка коштує 30 гривень, а кілограм помідорів зараз удесятеро дешевше".

В"ялити найкраще помідори сорту чері або довгасті — сливки. Вони менш соковиті. Помиті та висушені томати розрізають навпіл, більші — на четвертинки. Якщо шкірка надто тверда, щоб зняти її, помідори треба обдати кип"ятком. У більших томатів — вибрати насіння.

Деко Наталя застеляє пергаментом або фольгою. Змащує олією. Викладає помідори, солить, посипає травами. Із сіллю швидше випаровується волога і томати не кислять.

— Можна використовувати свіжі трави: базилік, петрушку, розмарин. Я беру готову суміш сушених — "Прованські" або "Італійські". Головне, щоб були натуральні, без глутамату натрію. На частину помідорів викладаю по пластинці свіжого часнику. Така страва — на любителя. Слідкуйте, щоб часник не впав із помідора, бо горітиме і переб"є аромат.

Із сіллю швидше випаровується волога і томати не кислять

Наталя в"ялить овочі в електричній духовці в режимі верхнього та нижнього підігріву при температурі 100°С.

— Насамкінець добре ввімкнути обдув, це прискорить процес. Овочі мають присушитися, але не пригоріти і не присмажитися. У газовій духовці в"ялять на маленькому вогні. Прочиніть трохи духовку, щоб виходила пара. Крупні помідори в"яльте не менш як 4 годин, дрібні — 1,5–2.

Готові томати вдвічі зменшуються та змінюють колір — із червоного на бурий і коричневий. Їх складають у стерилізовані банки шарами, пересипаючи пластинками часнику. Заливають олією по вінця. Із 2 кг свіжих помідорів виходить 700 г в"ялених.

Бабецька розповідає про ще одну новинку сезону — запечені перці в маринаді.

— Запікаю болгарський перець у духовці під грилем з усіх боків. Якщо трохи пригорить, нічого страшного. Знімаю шкірку. Можна запхати гарячі перчини в поліетиленовий пакет на кілька хвилин, тоді шкірка сама злазить. Складаю овочі у стерилізовану банку та заливаю маринадом.

Для маринаду потрібно: три столові ложки яблучного або виноградного оцту, п"ять столових ложок олії, одна чайна ложка меду, сіль. Перець подають як закуску або додають до соусів.

Зараз ви читаєте новину «В"ялити найкраще помідори-сливки і чері». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути