Ексклюзиви
понеділок, 15 жовтня 2018 07:45

"Раптово виникає головний біль, який не бере знеболювальне"

Автор: www.zdorovia.net.ua
  Протягом осені–зими в Україні циркулюватимуть штами вірусу грипу — Мічиган, Сінгапур і Колорадо
Протягом осені–зими в Україні циркулюватимуть штами вірусу грипу — Мічиган, Сінгапур і Колорадо

Із жовтня в Україні розпочався сезон захворюваності на грип. Триватиме до травня.

На 2018–2019 рік прогнозують одразу три нові штами вірусу: Мічиган, Сінгапур, Колорадо. Тому очікується наявність трьох вакцин від грипу.

Одну вже зареєстрували в Україні, друга завершила проходження експертизи, матеріали щодо третьої розглядає Державний експертний центр. Щеплення можна буде зробити в лікарні, придбавши попередньо вакцину в аптеці. Вартість дози — 200 грн.

— За попередні три епідсезони рівень щеплень населення становив піввідсотка. Хоча саме вакцинація є найнадійнішим методом профілактики захворювань і попередження його важких ускладнень, — говорить Володимир Курпіта, директор Центру громадського здоров'я. — Насамперед грип вражає тих, чия робота пов'язана з людьми — лікарів, учителів, продавців, водіїв громадського транспорту. Крім того, у групі ризику перебувають особи зі слабким імунітетом — діти, вагітні, люди старшого віку. А також ті, хто страждає на ожиріння, діабет і серцево-судинні захворювання.

Найбільший ризик зараження — у закритому приміщенні і транспорті. Людина на вулиці не становить загрози.

— Є специфічна та неспецифічна профілактики грипу, — пояснює столичний терапевт Марина Шинкар, 38 років — Перша — це щеплення від грипу, які дають організму імунітет від певного штаму. Але з ними можна не вгадати і захиститися не від тих, які циркулюватимуть цьогоріч.

Перед процедурою радить проконсультуватися з лікарем, щоб уникнути алергії. Придбати вакцину можна буде в аптеці та звернутися до лікарні, аби зробити щеплення.

— Для цих штамів грипу характерний швидкий темп розвитку. Раптово виникає головний біль, який не бере знеболювальне. Температура тіла — вища 38,7 градуса, тримається протягом трьох днів і майже не реагує на жарознижувальне. У людини сильна пітливість, біль у грудях і суглобах, ломота, сухість у роті.

Не радить збивати температуру парацетамолом.

— Це токсичний препарат, який руйнує печінку. У наших людей є звичка пити 100 грамів горілки до прийому ліків. А потім щосезону респіраторних захворювань до нас приходять пацієнти з ушкодженою печінкою. У кращому випадку це закінчується жовтяницею, у гіршому — смертю.

Для швидшого виліковування корисно вживати брюссельську капусту та броколі, які містять багато вітаміну С. Куркума сприяє зняттю запалення і перешкоджає розвитку застуди чи грипу. Для підсилення ефекту її змішують із чорним перцем.

Зараз ви читаєте новину «"Раптово виникає головний біль, який не бере знеболювальне"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути