Ексклюзиви
середа, 15 жовтня 2008 15:42

Смак смаженої гусені схожий на гарбузове насіння

"Найекстремальніше, що їла у своєму житті, — сиру телятину в італійському ресторані й лосину губу вдома, — розповідає киянка Аліна Коваль, 31 рік. — Матері було противно її смажити й тушкувати з цибулею та морквою. А спробувати рибку з душком на березі Байкалу я так і не наважилася".

Живі восьминоги — екстремальний делікатес Кореї. У цій країні при вході до ресторанів стоять акваріуми. У них плавають восьминоги. Відвідувачі вибирають тварину і їдять живцем. До рота засовують спочатку голову, тоді восьминіг не поб"є щупальцями. Зазвичай його розрізають на шматки по 1–2 см і подають із по-особливому маринованою капустою — кимчи. Щупальця загортають у капусту й розжовують. На смак вони як переварені кальмари — жорсткі. Але не містять жирів.

У Норвегії делікатесом вважають страву з тріски — лютефіськ. Рибу вимочують у лужному розчині, доки філе почне роз"їдати срібний посуд.

В італійській Сардинії овечий сир заражають сирними мушками. Він розкладається та смердить. Напівпрозорі личинки в ньому підскакують, тому коли їдять делікатес, захищають очі. Комахи не перетравлюються в шлунку людини, можуть розмножуватися, викликають нудоту й кривавий пронос. Із сиру витікає смердюча речовина, а смак обпалює язика. Виробництво цього делікатесу незаконне.

Варена овеча голова є вишуканою стравою в Іраку. Називається пача. У Мексиці традиційна страва ескамолес. Її готують із яєць гігантських чорних мурашок ліо, які живуть в агавах. Мурахи отруйні, й збирати їхні яйця небезпечно. Зазвичай їх подають із соусом гуакомоле. На смак страва приємна.

Страви зі скорпіонів популярні в Азії. Проте цю тварину на сирній пасті, прикрашену листям салату, подають в елітних ресторанах Нью-Йорка й Амстердама. Їсти їх радять без лап і голови. Усередині скорпіон білий, інколи коричневий. Делікатес у китайських ресторанах варять на пару. До столу подають на тонкому коржі з кислуватим соусом і овочами. Приготовлені скорпіони хрусткі з гіркуватим присмаком.

Їсти павука радять гарячим і руками

Делікатесом у Камбоджі є великий павук а-пінг. Це різновид отруйного тарантула розміром із чоловічу долоню. Страва з павука — фірмовий наїдок містечка Ськуон неподалік столиці Пномпеня. Перед приготуванням у тарантула виривають отруйні ікла. Потім його поволі підсмажують на відкритому вогні на дровах, щедро солять, додають часник. Щойно чорний панцир стає червонувато-коричневим, а-пінга знімають із вогню. Він стає ніжним усередині. Їсти павука радять гарячим і руками. На смак він нагадує курятину. М"ясо позбавляє болю в спині й лікує хвороби дихання. Лапи, черевце й отруйні щелепи вимочують у рисовому вині — воно тонізує.

У Камбоджі також обожнюють гарячих смажених коників. Голову та шлунок відкидають, решту їдять із соєвим чи рибним соусом, щедро посипаючи гострим червоним перцем. Лапи теж їстівні, але вони довгі, і їх неможливо проковтнути. На смак коники нагадують смажену картоплю з солодкуватим присмаком.

У Китаї найбільше з"їдають гусені. Невеликі жовтуватого кольору личинки метеликів добре просмажують у фритюрі чи смажать запанірованими в борошні з сіллю й гострим перцем. Вони схожі на чіпси з ніжним м"яким м"ясом під шкірочкою. Солодкувата на смак гусінь нагадує гарбузове насіння. Воно порожнє усередині й не хрумтить. Страва надто калорійна.

Зараз ви читаєте новину «Смак смаженої гусені схожий на гарбузове насіння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути