— У тещі рясно родять вишні, — каже 46-річний Микола Петришин із Новояворівська Львівської області. — Дружина консервує їх і заморожує. З решти готую наливку. Робити її легко. Треба лише почекати, аби настоялася. Ця наливка стала фірмовим напоєм на кожному нашому застіллі.
Відбирає 2 кг стиглих вишень. Промиває, викладає на друшляк. Дає висохнути. Видаляє кісточки.
— Перемелюю вишні в блендері. Зливаю суміш у скляну банку чи бутель. Всипаю 700 грамів цукру. Добре перемішую. Шийку банки обв'язую марлею, щоб не потрапляли всередину домішки. Залишаю в теплому місці на п'ять-шість днів, аби вишні забродили, — розповідає Микола.
Проціджує вишні два-три рази через складену вчетверо марлю, доки не отримає чистий сік. Переливає в скляну посудину й додає 700 мл горілки.
— Не економте на спиртному. Горілка для наливки має бути високої якості. Можна додати спирт або коньяк, але не самогон.
Настоянку роблять і без додавання спиртного. Для цього вишнево-цукрову суміш витримують шість тижнів.
— Перед подачею тримаю напій у холодильнику майже годину й розливаю в графини. Вишнева наливка має приємний смак. Легко п'ється і не дає похмілля.
Коментарі