Вінничанка 32-річна Марія Кривенко готує вишневе варення з волоськими горіхами. Ними начиняє кожну ягоду. На 6 кг вишень знадобляться 8 кг цукру, 0,5 кг горіхів та п'ять склянок води.
— Вибираю світлі горіхи. Темні недобрі, гірчать. Спортять весь вкус варення. Трохи піджарюю і мєлко нарізаю, — розповідає. — Вишні дрилюю і даю постояти час. Але перед цим на ягоди треба добре дивитися, щоб не попадалися гнилі. Від них може зірвати банку або верх варення візьметься пліснявою. З відра ягід виходить неповна півлітрова банка соку. Його зціджую, а вишні фарширую горіхами.
З соку готує сироп в емальованій каструлі. Додає цукор, п'ять склянок води й кип'ятить. Гарячим заливає начинені вишні.
— Ставлю в прохолодне місце на 12 часов, а потім варю до готовності тільки раз. Достатньо півгодини. Хоча раз пробувала проварювати по чотири рази з переривом по 15 минут. Так робили наші бабушки. Та різниці майже немає. Воно трохи густіше виходить, і плоди не поморщені.
Готовність страви перевіряє на тарілці. Якщо сироп не розтікається, значить, варення готове. Гарячим розливає в банки і закриває кришками.
Коментарі