![Виноград для джему беруть темних сортів, зазвичай Ізабеллу. Тоді він набуде насиченого кольору](https://static.gazeta.ua/img2/cache/gallery/858/858917_1_w_300.jpg?v=0)
— Уже роки три готую виноградний джем. У моїй сім'ї це найулюбленіші ласощі. Раніше виноград тільки на сік пускала. Тепер усі інші види джемів і варень у нас відійшли на другий план. Жодне так не їмо, як із винограду, — каже 40-річна Ірина Гострохвіст із Харкова.
Для приготування джему бере 3 кг стиглих ягід винограду, шість склянок цукру й 4 ст. л. лимонного соку.
— Виноград використовую темних сортів, зазвичай Ізабеллу. Джем із таких буде красивого насиченого кольору.
Ягоди миє й очищує від гілочок. Відділяє м'якоть від шкірки. Очищені ягоди протягом 7–10 хв. тримає на помірному вогні. Періодично помішує.
— Цього часу буде достатньо, щоб кісточки самі відділилися. Тоді знімаю масу з вогню й перетираю через сито. Кісточки викидаю, а м'якоть висипаю в ту саму каструлю з товстим дном.
Додає до маси цукор і лимонний сік. Ставить усе на великий вогонь.
— Доводжу до кипіння. Потім трохи зменшую вогонь і лишаю на 10–15 хвилин доварюватися. Постійно помішую, щоб не пригоріло.
Одразу розливає у стерилізовані прогріті банки. Закатує.
— У гарячому вигляді джем буде рідкуватий, але потім загустіє. Із 3 кілограмів винограду маю шість півлітрових баночок.
Виноградний джем можна подавати до чаю чи пекти з ним пиріжки, рогалики й пироги.
— Діти обожнюють мастити його на булочки і їсти, запиваючи молоком.
Коментарі