понеділок, 06 серпня 2012 05:00

Виноградне листя парять п'ять хвилин

Киянка 35-річна Валентина Савченко не їсть тушкованої капусти. Голубці загортає у виноградне листя.

— У дитячому садку кухарка капусту сікла, варила, а тоді перемішувала із томатною пастою. Була наче пріла й слизька. То змалку таке не признаю. Борщ варю, щоб капуста храпустіла на зубах. А для голубців знайшла вихід, як студенткою їздила у Вірменію до знайомих у гості. Там такі називають долма.

На дачі з весни заготовлює листя білого сорту винограду. Обирає молоді яскраво-салатові листки. Темні та з синіх сортів жорсткіші. Складає листя в пакети й заморожує.

— Знаю, ще заливають ропою, маринують. Тоді промивають і проварюють. Солоні м'якші за свіжі. У морожених також жорсткість зникає. Їх треба кинути в підсолений окріп на 5 хвилин, але не варити. Листки обрізаю від хвостиків і прожилок біля них. Викладаю нижнім боком догори — так краще закрутяться.

Для фаршу змелює півкілограма свинини, 100 г свіжого сала та цибулину. Солить та перчить.

— Додаю дві столові ложки митого сирого рису. Також — зелень. Петрушку, кріп. Чавлю два зубці часнику. Добре, як є кінза. Вона має гострий аромат, тому найкраще смакує до баранини, перебиває специфічний присмак. Вірмени та азербайджанці зазвичай не дають рису. У східних голубцях м'ясо гостре, із червоним перцем, соковите від трав. До фаршу підмішують дві-три ложки томатної пасти, посічену зелену цибулю. Якщо м'ясо пісне, додають масло.

Викладає ложку фаршу на листок. Загортає із нижнього краю, тоді з боків. Формує рулети. Наливає у казан кілька ложок виноградного відвару. Вимощує дно кількома листками.

— Це щоб не пригоріли. Складаю голубці тісненько. Заливаю сметаною, збовтаною із томатною пастою. Хтось дає просто воду чи вершки із бульйоном. Вірмени та азербайджанці — йогурт, кисле молоко. Поверх накриваю листям і тарілкою, щоб притисла. Тушкую під кришкою в духовці щонайменше годину. Стежу, доки не випарується уся рідина. Подаю із нежирною сметаною.

Вегетаріанську долму роблять із рисом і сиром. Дрібно ріжуть пучок зеленої цибулі, обсмажують у 100 г оливкової олії. Досипають склянку митого рису й тримають на вогні 5 хв. Тоді солять, додають два подрібнених стручки чилі, по дрібці меленого чорного та червоного перцю. Також — покришену петрушку, кріп та кілька листків м'яти. Окремо змішують 150 г м'якого сиру із двома яйцями. Додають до рису і загортають у виноградне листя. Начинену долму тушкують із водою. Подають зі сметаною чи кислим молоком.

Зараз ви читаєте новину «Виноградне листя парять п'ять хвилин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути