
49-річна Валентина Гамарник зі Жмеринки на Вінниччині їсть вареники мало не щодня. Найулюбленіші з кропивою.
До страви бере молоде листя, ошпарює і мілко нарізає. Додає підсмаженої моркви, цибулі, дрібно покришене варене яйце.
— Тісто для таких вареників беру дріжжове. Замішую як на пиріжки. Но сходити не даю, зразу ж виробляю вареники. Виходять м'які, а начинка трошечки кислувата, — розказує господиня.
Страва найкраще смакує з часниковим соусом. Три зубці розтирає в макітрі з сіллю. Додає кілька ложок сметани або олії.
Ірина Копистиренко з міста Браїлів Вінницької області на свято Маковея готує пісні вареники з маком, яблуками. Приправляє їх медом.
— Тісто роблю звичайне, з холодної води й муки. Як піст, то можна й без яйця. Для начинки мак проварюю кілька хвилин, розтираю в макітрі. Останнім часом любимо ще з яблуками. Нарізаю їх дрібними кубиками, притрушую цукром і трохи протушую в глибокій каструлі чи сковорідці. Якщо цього не зробити, не встигнуть зваритися і будуть всередині сухими. На столі страву посипаю натертим чорним шоколадом.
Два тижні тому в селі Стодульці на Вінниччині пройшов фестиваль вареників. Там господині вперше виставили вареники в желе. Найпопулярніші — з вишнями в абрикосовому.
— Звичайні вареники з вишнями роблю трикутної форми. Виходять маленькі, їх легше настромити на вилку, — радить 36-річна Галина Левчук. — Желе готую з перетертих абрикосів, воно дуже ароматне. Абрикоси розділяю на половинки, виймаю кісточку й перетираю у блендері. Додаю трохи води. З розрахунку на стакан пюре — півстакана води, цукру. Звареним желе заливаю вареники. Як добре застигло, тягнеш вареничка з миски разом із желе. А ще любимо пироги з вишнями, залиті молочним киселем.
Вареники з рибою заливають рибним холодцем. Навкруги розкладають шматочки риби.
"Ліниві" ліплять із твердим сиром і кропом
35-річна Ірина Мовчан готує вареники через день. Найбільше любить "ліниві".
— Готую їх не тільки з сиром, а й із капустою. Для тіста беру стакан муки, півкіла тушеної капусти, два яйця, 100 грамів маргарину. Замішую тісто. Скручую його ковбаскою і нарізую. Кидаю в киплячу воду. За 5 хвилин вареники готові. Подаю із соусом. Для нього кетчуп навпіл змішую з майонезом. Ще люблю вареники з твердим сиром і кропом.
Коментарі