пʼятниця, 19 серпня 2011 00:00

Вареники з кропивою подають під часниковим соусом

Автор: фото: Валентина Мураховська
  На святі вареників, яке проходило у селі Стодульці Жмеринського району на Вінниччині, приготували  25 їх видів. Аби вареники були червоними,  у тісто замість води додали вишневий сік
На святі вареників, яке проходило у селі Стодульці Жмеринського району на Вінниччині, приготували 25 їх видів. Аби вареники були червоними, у тісто замість води додали вишневий сік

49-річна Валентина Гамарник зі Жмеринки на Вінниччині їсть вареники мало не щодня. Найулюбленіші з кропивою.

До страви бере молоде листя, ошпарює і мілко нарізає. Додає підсмаженої моркви, цибулі, дрібно покришене варене яйце.

— Тісто для таких вареників беру дріжжове. Замішую як на пиріжки. Но сходити не даю, зразу ж виробляю вареники. Виходять м'які, а начинка трошечки кислувата, — розказує господиня.

Страва найкраще смакує з часниковим соусом. Три зубці розтирає в макітрі з сіллю. Додає кілька ложок сметани або олії.

Ірина Копистиренко з міста Браїлів Вінницької області на свято Маковея готує пісні вареники з маком, яблуками. Приправляє їх медом.

— Тісто роблю звичайне, з холодної води й муки. Як піст, то можна й без яйця. Для начинки мак проварюю кілька хвилин, розтираю в макітрі. Останнім часом любимо ще з яблуками. Нарізаю їх дрібними кубиками, притрушую цукром і трохи протушую в глибокій каструлі чи сковорідці. Якщо цього не зробити, не встигнуть зваритися і будуть всередині сухими. На столі страву посипаю натертим чорним шоколадом.

Два тижні тому в селі Стодульці на Вінниччині пройшов фестиваль вареників. Там господині вперше виставили вареники в желе. Найпопулярніші — з вишнями в абрикосовому.

— Звичайні вареники з вишнями роблю трикутної форми. Виходять маленькі, їх легше настромити на вилку, — радить 36-річна Галина Левчук. — Желе готую з перетертих абрикосів, воно дуже ароматне. Абрикоси розділяю на половинки, виймаю кісточку й перетираю у блендері. Додаю трохи води. З розрахунку на стакан пюре — півстакана води, цукру. Звареним желе заливаю вареники. Як добре застигло, тягнеш вареничка з миски разом із желе. А ще любимо пироги з вишнями, залиті молочним киселем.

Вареники з рибою заливають рибним холодцем. Навкруги розкладають шматочки риби.

 

"Ліниві" ліплять із твердим сиром і кропом

35-річна Ірина Мовчан готує вареники через день. Найбільше любить "ліниві".

— Готую їх не тільки з сиром, а й із капустою. Для тіста беру стакан муки, півкіла тушеної капусти, два яйця, 100 грамів маргарину. Замішую тісто. Скручую його ковбаскою і нарізую. Кидаю в киплячу воду. За 5 хвилин вареники готові. Подаю із соусом. Для нього кетчуп навпіл змішую з майонезом. Ще люблю вареники з твердим сиром і кропом.

 

Зараз ви читаєте новину «Вареники з кропивою подають під часниковим соусом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути