понеділок, 01 жовтня 2012 00:00

Варені опеньки квасять із перцем

Автор: фото з сайта WWW.hves-elo.ru
  Гриби консервують у розсолі, маринаді з оцтом та у власному соку. Варять, доки почнуть опускатися на дно каструлі
Гриби консервують у розсолі, маринаді з оцтом та у власному соку. Варять, доки почнуть опускатися на дно каструлі

— Якщо гриби довго варити, з них випаруються всі вітаміни. Впали на дно — готові. Як хочу посмажити, то взагалі не відварюю, — каже Валентина Фіоктістова, 56 років, з райцентру Гайсин на Вінниччині.

Щоосені їде на дачу в село Хороша на заготівлю грибів. У хвойному збирає маслюки, рижики, лисички, сироїжки. Наприкінці вересня у вільховому з'являються опеньки. В дубові посадки ходить по білі гриби, піддубники, грузді.

Перебрані, порізані й промиті в проточній воді маслюки висипає на змащену олією сковорідку. Коли випускають сік, відкидає на друшляк і знову смажить. Додає олії. Коли з грибів википає вода, вони потріскують. Як починають усмажуватися, додає покришену цибулю, солить, перчить.

— Білі гриби, маслюки смажені найсмачніші. У маслюків така структура, що на зиму їх краще маринувати, бо посолені стають слизькі, як жаби. Рижики, лисички, грузді, волнушки, рядовки солю.

Перед маринуванням гриби відварює у воді без солі. Киплять на малому вогні, доки не опустяться на дно. Тоді зливає і промиває. Накладає в каструлю та наливає води, щоб покрила. Кладе лаврове листя, чорний перець горошком і духмяний.

— Солять так само, як м'ясо. На 10 кілограмів грибів беру 1 кг солі. Як закиплять, зменшую вогонь та через 5 хвилин вливаю оцет. Розраховую, щоб на літрову банку маринованих грибів припала стограмова чарка кислоти.

Пробує маринад. Він має бути кислий. Гриби добре вбирають кислоту. Оцту вливають і більше. Надто кислі гриби можна буде промити у холодній воді, відкривши банку. Якщо оцту не додати — консервацію зірве.

— Якщо й 150 грамів влити на літру, то нічого. Одразу розкладаю по банках та закатую залізними кришками.

Рижики свіжими пересипає сіллю. Вони настільки добрі, що додавати їм смаку маринадом не потрібно. Тримає у банках під капроновою кришкою. Опеньки перед заквашуванням проварює. Миє, солить і складає у банку з перцем духмяним, горошком та лавровим листом. Заносить у погріб. Гриби пускають сік, що їх покриває. За два тижні можна їсти як салат із цибулею й олією, смажити, начиняти пиріжки.

— Опеньки тверді, тому квашеними і сушеними найсмачніші. Пробувала відварити й заморозити, теж вигідно. Такі зимою можна смажити.

Грузді, вовнянки й рядовки гіркуваті. Їх перед посолом цілими вимочує у холодній воді чотири дні. Міняє її двічі на добу. Із сироїжок радить зробити запіканку.

— Це крихкий гриб, швидко готується, в консервації розлазиться. Їх або сушити, або смажити. Відварюю, додаю обсмажену цибулю, перець, сіль. Заливаю збитими яйцями і ставлю в духовку. Аромат не передати.

Зараз ви читаєте новину «Варені опеньки квасять із перцем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути