Середземноморську кухню вважають найкориснішою. У ній страви готують з овочів, риби, морепродуктів та оливкової олії. Така кухня поширена в Італії, Греції та на півдні Франції. Сергій Капуста, 30 років, шеф-кухар столичного ресторану "Панорама" розробив нове меню на основі середземноморської кухні. Усі страви придумав сам, адаптувавши їх до українських смаків.
— На закуску пропоную "Вітелло тонато". Телятину злегка обсмажую у вершковому маслі. Потім вона томиться на невеликому вогні протягом 9 годин. Зверху м'ясо поливаю соусом із тунців, каперсів і анчоусів.
Каперси — це бутони квітів колючої рослини з півдня. До страви пасуватимуть тоненькі грінки з хліба та лимонне желе.
— Продовжити обід можна салатом із руколи та морепродуктами. Щоб рукола не гірчила, до соусу додають коктейль "Мохіто". Із морепродуктів підійде відварена креветка тигрова, можна додати і мідії, але вони жорсткіші. Щоб салати зберігали всі корисні вітаміни, раджу заправляти їх оливковою олією. Багато людей не звикли до її гіркуватого присмаку, тому можна використовувати рафіновану.
Основна страва — рис ризотто з сибасом. Це риба із родини морських окунів.
— Італійці худі, бо їдять рис ризотто. Він легко засвоюється. Це недоварений рис. До нього я додаю цитруси — грейпфрут, лимон або лайм. Їх потрібно акуратно подрібнити, щоб не розчавити. Рис із кислинкою гарно відтіняє смак риби. Її обтрушую прованськими травами та смажу на грилі.
Інший варіант основної страви — смажена телятина з кров'ю.
— Це просто вид прожарки. Для смаження краще змішувати рослинне масло з тваринним. Можна витопити гусячий жир. Смажене на ньому м'ясо вийде м'яким і соковитим. Перед цим його краще замаринувати в морській солі.
До телятини додає овочеве соте, яке готують в Італії. Воно складається із баклажана, спочатку запеченого, а потім ледь підсмаженого з кедровими горіхами і травами. Також можна додати варення з цибулі.
— Рецепт трохи підзабули, бо мороки з ним багато. Потрібно взяти цибулю, нарізати, додати червоне вино, мед, корицю або гвоздику за смаком. Усю суміш томити, доки не закарамелізується. Можна додати сушеного інжиру. Попередньо його треба замочити і перемолоти на блендері.
За смаком і кольором варення з цибулі нагадує чорнослив.
Коментарі
6