
"Коли ложкою виловлю із супу шматок огірка, на смак він нагадує моркву із сметаною. Коли кавуна — йогурт", — розповідає 22-річна чернігівка Юлія Падій про кавунний суп. Жінка їздила до подруги в село. Там спробувала вперше цю страву.
Для супу бере невелику ягоду, кілограмів на два.
— Головне, щоб він був стиглий, — Падій відрізає з кавуна верх і відкладає його вбік. Ложкою із м"якуша вирізає кульки. Одні виходять більшими, інші — маленькими. Складає їх на тарілку та ставить на кілька хвилин у морозильник.
— Смачніше, коли кульки холодні, — пояснює. У кавуні вибрана майже вся червона середина. — До зеленого доходити не треба. Коли їстимете, підчепите все їстівне ложкою.
Обрізки червоної м"якоті складає у кавун. Потім дрібно ріже огірок. Спочатку тонесенькими кільцями, потім кубиками.
— Подруга терла огірок на тертушці, а мені більше подобається різаний. Так красивіше, — каже. Дрібно кришить зелений кріп.
У порожньому кавуні ложкою придавлює обрізки м"якуша, щоб пустили сік. Засипає порізані огірки. Виливає півлітровий пакет нежирного кефіру та перемішує. Дістає із морозилки кульки, ложкою акуратно кладе зверху. Посипає зеленню.
Страва сечогінна, на ніч переїдати не можна
— Подруга добряче солила та перчила. Я лише трішки, — сипле по дрібці солі та чорного меленого перцю.
На смак суп нагадує йогурт і моркву зі сметаною одночасно. Виглядає незвично.
— Страва сечогінна, на ніч переїдати не можна, — попереджує Юлія.
Згадує, як у селі пригощали кавуном із горілкою.
— Цю страву про себе я називаю чачею, — усміхається. — У ягоду шприцем вколюють горілку. Потім розрізають, чокаються скибками. Їси — спиртне не відчувається. Солодке, наче вино. А після двох скибок — "накриває", погано слухаються ноги, та вдаряє в голову.
У коктейль з ягодою ллють мінеральну воду
Бармен із Чернігова Олексій Білокуров, 27 років, у сезон кавунів готує для друзів коктейль "Крюшон". У середнього розміру ягоди вирізає серцевину, подрібнює її кубиками.
— Кубики кавуна складаю у трилітрову каструлю, — ділиться Білокуров. — Додаю сто грамів цукру та двісті — коньяку.
Акуратно, щоб не пошкодити кубики, перемішує коктейль. Суміш настоює 20 хв. Далі заливає літром мінеральної води й розливає черпаком по фужерах. У кожен додає льоду. За смаком напій нагадує сорт груш Крюшон.
Коментарі