Ексклюзиви
вівторок, 23 жовтня 2007 15:38

У ресторані готують чебуреки з бараниною

Автор: фото: Сергій БУРКОВСЬКИЙ
  Шеф-кухар столичного ресторану ”Тюбетейка” Наріман Аблямітов обтинає ножем-коліщам краї чебурека
Шеф-кухар столичного ресторану ”Тюбетейка” Наріман Аблямітов обтинає ножем-коліщам краї чебурека

У столиці, на вул. Тарасівській, відкрили ресторан-чебуречну "Тюбетейка". Там готують шість видів чебуреків.

— Відвідувачі обов"язково замовляють чебуреки, — каже директор Світлана Тугуші, 33 роки. — Найпопулярніші — з яловичиною та сиром із помідорами. Ще готуємо з бараниною, картоплею і беконом, сиром та зеленню, грибами. Згодом робитимемо набагато більше. З"являться солодкі, а до посту — пісні.

Масивні двері відчиняє смаглявий хлопець-азіат. Заходжу. Першими впадають в око тюбетейки. Ціла колекція їх висить навпроти входу. Зал оздоблено у східному стилі. На стінах — килими й капці із закрученими носами. Дерев"яні столи розмальовані під ігрову дошку для нард.

Сивий чоловік у тюбетейці запрошує на кухню. Одразу береться ліпити чебуреки. За день робить понад сотню. Колобки з тіста тричі пропускає через машинку для розкачування. Зовні пристрій схожий на валки для викручування білизни.

— Можна й руками розкачати, але тісто має бути дуже тонким, — пояснює шеф-кухар Наріман Аблямітов, 50 років. — Інакше вийде не чебурек, а пиріжок. Замішую його з вечора.

На тісто бере борошно, воду й сіль

На тісто чоловік бере борошно, воду й сіль. Вимішує руками. Воно не повинно бути надто тугим. На шматки завтовшки кілька міліметрів Наріман викладає фарш із тертого сиру, дрібно нарізаних помідорів і майонезу. На один чебурек бере повну столову ложку начинки. Намащує її півколом і заліплює. Краї обрізає спеціальним фігурним ножем-коліщам. Вони склеюються.

— У давнину чебуреки робили тільки з м"ясом, — Аблямітов ліпить чебурек із телячим фаршем. — Раніше я жив у Криму, працював у кафе "Падишах" у Судаку. Там найчастіше замовляли чебуреки з телятиною. Тепер начинку роблять навіть із моркви. У м"ясний фарш обов"язково додаю спеції й цибулю. Для любителів цибулі можу приготувати начинку в рівних пропорціях.

За кілька хвилин кладе чебуреки у киплячу рафіновану олію. Вони починають шкварчати й надиматися. Один робиться втричі товщим.

— То сир плавиться, — перевертаючи чебуреки, пояснює Аблямітов.— Для соусу кефір змішую з петрушкою і кропом. Чебуреки з ним смакують краще.

За хвилину вони стають світло-коричневими. Кухар викладає їх на тарілку, посередині ставить маленьку соусницю.

— Нещодавно двоє відвідувачів за раз з"їли шістнадцять чебуреків, — ділиться офіціантка Тетяна Мальована, 21 рік. — Замовили по одному кожного виду, потім повторили замовлення.

Один чебурек із сиром і помідорами або картоплею і беконом коштує 24 грн. З бараниною — 29 грн.

Iрина Дворова робить овочеву і рибну начинки

Киянка Ірина Дворова, 29 років, у піст готує пісні чебуреки.
— Я додаю в тісто білий молотий перець, — ділиться Ірина. — Чебуреки готую з різними начинками. Люблю грибний фарш. Шампіньйони кришу дрібно, смажу з великою кількістю цибулі.
Для капустяної начинки господиня смажить пошатковану білокачанну капусту з томатним соусом, морквою й цибулею. Інколи замінює її цвітною.
— Кладу й рибний фарш, — додає Дворова. — Смажу його зі спеціями для риби. А якось загорнула всередину поперчені помідори. Теж смачно вийшло.

Зараз ви читаєте новину «У ресторані готують чебуреки з бараниною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути