пʼятниця, 18 червня 2010 06:29

У коктейль додають буряк і валеріану

Автор: фото: Сергій Баранчук
  Коктейль із півлимона, півапельсина, кількох листків кульбаби, рожевої троянди і двох чашок води може замінювати вечерю
Коктейль із півлимона, півапельсина, кількох листків кульбаби, рожевої троянди і двох чашок води може замінювати вечерю

— Відколи почала пити зелені коктейлі, почуваюся здоровішою, у мене покращилася шкіра, зникли втома та стабілізувався сон, — говорить 37-річна Олена Добровольська, ботанік з Вінниці, вегетаріанка. — Обов"язковими складовими напоїв є трав"яний сік, овочі або фрукти, вода. Її додають, аби розбавити сік в пропорції вісім до двох, бо концентрованим його вживати небезпечно для здоров"я.

На приготування коктейлів Олена витрачає до 10 хв. Всі інгредієнти подрібнює в блендері. Зберігає напої у холодильнику не довше трьох діб.

— Важливо, щоб трави були без нітратів, хімічної обробки. Збирати їх краще в селі на городі чи на полі, але не в місті. Рецепти дуже прості. Можна змішати банан, два пучки листя кропиви, кілька листків вишні і дві чашки води. Такий напій очищує судини, корисний для тих, хто має хворі нирки. Вживають його будь-коли. Якщо взяти півлимона, півапельсина, кілька листків кульбаби, рожевої троянди і дві чашки води, вийде насичений вітамінами напій, яким можна замінювати вечерю. Перед їжею краще пити коктейль із двох жмень полуниці, жмені суниць, 10 листків малини, кількох пелюсток білого піона і двох чашок води.

У коктейль для покращення сну Олена Добровольська додає середню морквину та половину малого буряка, які мають заспокійливу, розслаблюючу дію. Також листок валеріани, але в жодному разі не корінь. Каже, використовути його небезпечно, особливо якщо в людини є проблеми із серцем.

— Корінь може викликати аритмію або тахікардію. Взагалі корені у коктейлі краще не додавати. Напої п"ють малими дозами три-чотири дні, потім роблять перерву. Бо, крім користі, вони можуть зашкодити. Навіть звичайний, бєзобідний чай з ромашки, якщо його пити щодня протягом року, призведе до погіршення зору. Що тоді говорити про живі, насичені напої із зелених трав. Спершу подивіться, як зреагує організм, щоб не було алергії. Почніть зі 100 грамів. Дітям міксів краще не давати, принаймні до 6-7 років. Починайте з чайної ложки. У дітей ще не сформований шлунок, його стінки вразливі до натуральних соків. Будь-які свіжовижаті соки потрібно розводити водою і пити через трубку, аби не пошкодити зубну емаль.

Зараз ви читаєте новину «У коктейль додають буряк і валеріану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути