
Каву з полум"ям "Гаряча смола" і тістечка з марципанового тіста "Палаюче серце" за тиждень подаватимуть у кав"ярні "Золотий дукат" на столичній вул. Інститутській, 16, неподалік майдану Незалежності. Заклад працює чотири місяці, там варять і продають до 40 сортів кави. Подібна кав"ярня є у Львові, незабаром з"являться в Харкові й Івано-Франківську.
— Ми купуємо тільки відбірну зелену каву, — каже керуюча закладом Ольга Майсон, 34 роки. — У нашій кав"ярні відвідувачі можуть купити й зелені зернята кави, і смажені. Їх тут же при замовникові обсмажать. Це займе близько години.
Справжні позолочені кавові зерна розкидані по підвіконню кав"ярні. У півметровому пісочному годиннику коричневі зерна кави. На барній стійці — зелені зерна у великих коньячних келихах і свіжа м"ята у вазі. У кожній залі — затишній, затемненій, декорованій камінням і деревом — виставлені кольорові картини. Вони намальовані шоколадом і продаються.
У пічці через віконце можна побачити, як смажиться кава. Її аромат чутно аж на вулиці.
— Наперед кавові зерна не насмажуємо, лише на замовлення, — сідає на масивний дерев"яний стілець Ольга. На спинці стільця вирізьблено кілька кавових зерен і напис "Дукат". — Поки відвідувач п"є каву, смажимо йому зерна. Замовити насмажити додому чи в офіс можна за номером телефону 254 07 15. Через годину-дві фреш-каву забирають.
Обсмажені зерна продають майже вдвічі дорожче за зелені. 100 г зелених "Ефіопія Сізан" коштує 6 грн, смажених у пічці — 17 грн. За горнятко кави заплатите щонайменше 10 грн.
Із часом зміниться меню, напої матимуть київські назви, носитимуть імена українських діячів. За замовленням кав"ярні над цим працює історик.
— Один із купажів кави обов"язково назвемо на честь актора Богдана Бенюка, — веде далі Майсон. — Це наш кум рідний! Він часто заходить випити горнятко кави "Гватемала". Кілька разів давав у нашій кав"ярні інтерв"ю.
Старша баристо (спеціаліст із приготування кави. — "ГПУ") Марина Слободенюк, 23 роки, приносить у прозорій чашці густу шоколадну масу з чайною ложкою на блюдці. Зверху вона посипана подрібненим чорносливом і тертими горіхами зі смужкою кориці.
— Це гірка королівська чоколяда, — пояснює керуюча. — Її їдять чайною ложкою. Подаємо її п"ять видів. Це наші секретні рецепти.
За стійкою баристо готує чоколяду "Любов та журба". Із маленьких глечиків у прозоре горнятко одночасно наливає густий білий і чорний шоколад. Вони не змішуються — права половина чашки має чорний колір, ліва — білий.
— "Любов і журба" мені найбільше смакують, — ділиться Марина Слободенюк. — Білий шоколад солодкий, а чорний гіркий — виходить дуже смачно. І гарно.
Ольга Михайлівна веде в дальній куток другого залу. Там за масивними щільними шторами кілька столиків і м"який куточок.
— Віп-кімната, — пояснює. — А ввечері вона перетворюється на кімнату для закоханих. Там хлопець просив руки у своєї коханої. Ми йому виліпили червоне серце з марципанового тіста й підпалили. Закоханий підніс його своїй дівчині. Для відмови у нас і гарбуз свій є, — Майсон показує сплетеного з лози гарбуза.
Баристо Марина несе скуштувати палаючу каву "Гаряча смола", її поки що немає в меню. Вогонь перетворює терті горіхи на коричневу присипку. Новинка коштуватиме 19 грн.
— Шарами у філіжанку наливаємо чорну каву, кладемо чимало пухких вершків, рідкий шоколад і кілька чайних ложок тертих горіхів — мигдалю з грецьким, — розповідає рецепт Марина. — Підпалюємо горіхи, вони добре горять і надають неперевершеного присмаку каві.
До запашного напою в "Золотому дукаті" безкоштовно пропонують схожі на драже зерна кави в шоколаді.
— Не всі знають, що їх можна їсти, — пригощає драже Майсон.
Шоколад швидко тане, а сухе зерно довго жується.
Річард Гір змішує молоті зерна з розчинним напоєм
Актриса Мерилін Монро мала свій рецепт кави. Вона насипала 1 ч. ложку молотої кави в кавоварку й заливала холодною водою. Не доводячи до кипіння, виливала в чашку й додавала 1 ст. ложку окропу. Далі лила 15 г хорошого коньяку й викладала збиті з цукром густі вершки. Зверху посипала корицею. Така кава солодка і не дуже міцна.
Каву за власним рецептом пила й принцеса Діана. На 4 порції потрібно 6 ст. ложок кавових зерен. Їх мелють до середньої величини, засипають у турку і варять до кипіння на розпеченому піску. Напій леді Ді пила з "цукрових" горняток. Для цього краї чашки змочували в ромі та вмочували в білий цукор. У горнятко кави додавали краплю кавового екстракту та 1 ст. ложку густого холодного кавового мусу. Шматочок лимона начеплювався на чашку чи клався зверху. Така кава міцна та гірка, до неї окремо подають цукор.
Голлівудський актор Річард Гір змішує в напої молоту та розчинну каву. 1 ст. ложку молотої кави він заливає холодною водою, кип"ятить у турці 2-3 хв. і розливає в чашки. До вареної кави додає 20 г розведеної в 4 ст. ложках води розчинної. Каву бажано брати одного сорту. Наверх викладає змішані та збиті до піни вершки з молоком. У напій також кладе кубик льоду з молока та вершків. Кава виходить не надто міцною, можна додати цукор.
Кавою Алли Пугачової в Росії називають напій з кардамоном. Співачці подобається такий. 1 ч. ложку кардамону 5 хв. кип"ятять у чотирьох чашках води. Охолоджують і ставлять у холодильник. За годину настоянку проціджують і на цій воді варять каву. У високі термостійкі склянки кладуть по великому шматку льоду, заливають гарячою кавою та прикрашають великими шматками свіжого або консервованого ананаса, зацукреними вишнями на шпажках.
Коментарі