"У ресторані принесли страву — ледь не заплакав. Подумав, кілька днів у Гельсінкі не витримаю — помру, — ділиться враженнями від невеликих порцій у фінських ресторанах киянин Анатолій, 30 років. Чоловік їздив на тиждень у відрядження до Фінляндії. — Місцеві так розхвалювали свою качку, що не втримався й замовив".
Офіціант приніс замовлення. На тарілці — маленький шматок качиного філе й невелика кулька картопляного пюре на кружальці смаженого кабачка.
— У меню ж зазначалося: качка, картопля й салат, — нарікає Анатолій. — За цю страву заплатив 30 євро й пішов голодним. Одне зрозумів, фіни їдять мало.
Анатолій додає, що восени в країні сезон лосятини й оленятини.
— Оленів на м"ясо вирощують на фермах. А лосі — дикі. Їх впольовують у лісах. Восени тварини набирають вагу, жирніють. Страви з них смачні, але м"ясо трохи жорсткувате й солодкувате. Нагадує яловичину.
Скуштувати рибу радять на площі міста.
— Вибираєш уподобану рибку, при тобі її чистять і смажать. Подають на одноразовому посуді з хлібом, лимоном, гарніром. Поряд змайстрували дерев"яні столики.
Каже, туристам у Фінляндії пропонують національну страву — місцевий розігрітий сир, политий соусом зі свіжої морошки.
— Соус чи свіжу морошку там подають і до м"яса, і до десертів. З неї готують соки, вино, киселі з молоком, печуть пироги. Неймовірно смачний із морошкою шоколад.
До страв подають плодово-ягідні вина місцевих виробників.
Коментарі