пʼятниця, 20 червня 2008 17:55

У домашній квас додають мед і родзинки

Автор: фото: Віталій ЛИТВИН
  Чернігівка Галина Дейнеко готує одразу по 15 літрів квасу. Напій виходить дешевший, аніж куплений
Чернігівка Галина Дейнеко готує одразу по 15 літрів квасу. Напій виходить дешевший, аніж куплений

Галина Дейнеко, 54 роки, з Чернігова влітку готує домашній хлібний квас. Каже, що так дешевше, смачніше й корисніше, ніж купувати напій у магазині.

— Готувати бажано у великому посуді, — пояснює жінка. — Навіщо возитися заради трьох літрів? Часу займе однаково, що п"ять, що 25 літрів приготувати. У мене вдома є 15-літрова каструля, в ній і роблю квас.

Спочатку Галина Дейнеко готує закваску. Бере четвертину чорного круглого хліба. Нарізає його скибками. Запікає у духовці до темно-коричневого кольору. Коли хліб охолоне, викладає його на марлю.

— Додаю чайну ложку будь-яких дріжджів і все зав"язую у марлю. Виходить такий собі тормозок, — Галина Іванівна підіймає в руці зав"язану торбинку. — Так закваску потім буде зручніше виймати з каструлі. Воду я не кип"ячу, беру просто з-під крана. У кого є фільтр, можна очистити.

Господиня вносить на кухню каструлю. Глечиком наливає в неї воду. Опускає  мішечок із закваскою.

— Я кладу на 15 літрів стакан цукру, а взагалі, хто як любить, — говорить жінка, розмішуючи дерев"яною ложкою цукор у воді. — На цьому основна частина приготування закінчується.

Галина Дейнеко каже, що зі смаком напою можна експериментувати.

— До квасу можна додати чверть склянки меду або півсклянки смаженого ячменю. З ним квас вийде м"якшим, на смак трохи нагадуватиме кавовий. Чула, що додають жменю родзинок.

Каструлю із закваскою залишає на три дні на кухні.

— Якщо стоятиме більше, то квас перекисне, — застерігає жінка. — З"явиться  різкий присмак. Хоча дехто таке любить. Готовий квас я розливаю у пластикові пляшки  та кладу їх в холодильник. Під час спеки це найкращий напій.

Киянка Марина Воробей, 43 роки, сухарі кидає в теплу кип"ячену воду. За 4–5 год. додає дріжджі, склянку цукру й гілочку м"яти. Щойно квас починає бродити й пінитися, проціджує та розливає у пляшки. У кожну кладе по кілька родзинок і туго зав"язує шпагатом.

— Це щоб під тиском не вилетіла кришка і не забризкала весь холодильник, — сміється Воробей.

За 2–3 дні квас можна пити. На 8-літрову каструлю Марина Воробей бере буханець підсмаженого хліба й 25г дріжджів.


Живий напій не газують

При купівлі бутильованого квасу фахівці радять уважно читати етикетку. На ній має бути зазначено, що напій отримали шляхом бродіння. Солод, квасне сусло чи екстракт квасу в складі ще не свідчать про натуральність напою. Підсолоджувачів, ароматизаторів і консервантів не має бути.

Якщо на етикетці у складі напою є хоч одна літера Е, це газована вода зі смаком квасу. Квас з імпортним штрих-кодом штучний.

Живий квас не газують. Він містить дрібні бульбашки від бродіння, які довго не видихаються.

На приготування підробки йде доба, хоч справжній квас бродить утричі довше. А термін зберігання у пластикових пляшках — до місяця.


Що потрібно

Для хлібного квасу беруть 8 л кип"яченої води, 1 буханець чорного хліба, 25г дріжджів, 200г цукру, 50г родзинок, гілочку м"яти.

Пиво бродить з водою і лимоном

Киянин 56-річний Іван Аксімов готує квас на пиві. Літр напою розводить у 8 літрах гарячої води. Додає склянку цукру та жменю родзинок.
— Люблю, аби напій був з нотками цитрусу, — каже чоловік. Він вичавлює у квас сік з одного лимона. Також кидає лимонну цедру.
Коли вода стане ледь теплою, додає грамів 20 дріжджів. Щойно квас забродить, проціджує через кілька шарів марлі й переливає у пластикові пляшки.
— Туго закручуйте пляшки, бо напій ще трохи бродитиме, — радить Аксімов. — І обов"язково ставте їх у холодне місце.
Чоловік переносить квас у погріб. Каже, за день відкриває пити першу пляшку.
— Коли відкриватимете, не облийтеся, — продовжує Іван. — Бо я колись на себе вилив половину півторалітрової пляшки квасу. Тільки крутнув кришку, а вона фонтаном як рвоне!

Зараз ви читаєте новину «У домашній квас додають мед і родзинки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути