На кухню турецького готелю "Топ капи" в Анталії не пускають без одноразової шапки. Звідусіль доносяться сильні аромати. Щодня тут готують їсти для 1500–2400 тис. туристів, які мешкають у готелі. А близько ночі викидають відходи. Те, що можна ще раз використати — переробляють. За день на кухні назбирується 2,5–3 т сміття.
У відділенні, де миють посуд, тарілки проходять через 2-метровий конвеєр машини. Для склянок стоїть окремий прилад. За мийним приміщенням розташовані холодні кімнати для розбирання м"яса та риби. Продукти розморожують за три дні до приготування. Для кожного виду м"яса є окреме приміщення. При вході висить табличка з температурним режимом і умовами зберігання. У день на людину розраховані 500–600 г м"яса.
— Готуємо баранину, телятину, індичатину, курятину. Усе, крім свинини, — каже Уур Йіт, 42 роки, генеральний менеджер готелю. — Турки-мусульмани, а Коран забороняє їсти свинину.
У готелі популярне монгольське барбекю. Порізані м"ясо, овочі, морепродукти лежать на столі. Можна вибрати будь-які інгредієнти і запекти на величезній плиті.
Страви для сніданку, обіду та вечері готують у різних кімнатах. Об 11.00 нарізують сир, ковбасу та овочі на сніданок наступного дня. Нарізку складають на тарілки, накривають харчовою плівкою, ставлять на тацю і завозять у холодне приміщення.
Програма меню розрахована на 15 днів.
— Працівники кухні працюють у три зміни. Усього в нас 84 працівники і 10–15 практикантів. Кухар у Туреччині навчається у вищому навчальному закладі п"ять років. Шеф-кухар може отримувати декілька тисяч доларів. Персонал готелю харчується в окремому кафе.
У підвалі кухні розміщені склади. Перед кожною кімнатою табличка, де записані умови зберігання харчів. У приміщенні для фруктів стоять ящики з полуницею, апельсинами, ківі, кавунами. Усі складені під стелю.
— Продукти приймає шеф ресторану і санітарний інспектор. Маємо кожен день свіжі фрукти й овочі. Є постійний запас спиртного. У депо зберігаємо по 10 тисяч пляшок горілки "Смірнов".
У барі на пляжі смажать турецьку піту — пиріжки з начинкою. Тісто роблять із борошна і води. Жінка, що сидить біля низького круглого столу вправно розкочує тонкий лист тіста. Якщо його підняти, він просвічується. Кладе в середину начинку із вареної картоплі, потертого сиру і подрібненого шпинату. Складає тісто, приминає краї руками. Піту смажать на плиті, змащеній рослинною олією. За смаком вона нагадує чебуреки.
Коментарі