— Найбільше люблю торт "П'яна вишня", — говорить 54-річна сумчанка Надія Мацьків. — Готувати його просто. Ніжний шоколадний бісквіт бездоганно доповнюється вишнею з легким присмаком алкоголю. Цей десерт прикрасить будь-який святковий стіл.
Бере 0,5 л вишень у власному соку без кісточок. Зливає рідину. Додає 100 мл коньяку чи горілки. Залишає настоюватися 2 год.
— Дев'ять яєць і дві склянки цукру збиваю міксером. Додаю 50 грамів какао, пачку порошку до печива і столову ложку оцту. Перемішую. Всипаю дві склянки просіяного борошна та збиваю міксером. Беру круглу форму для випікання, посипаю її борошном і виливаю тісто.
Ставить у розігріту до 180°С духовку на 45 хв.
— Готовність перевіряю сірником або зубочисткою. Якщо тісто не прилипає, значить корж спікся. Духовку вимикаю, але бісквіт залишаю всередині на 5–10 хвилин. Якщо одразу вийняти, може просісти. Готовий корж накриваю кухонними рушниками, щоб не підсохнули краї. Чекаю, доки охолоне.
Для крему 0,5 кг вареного згущеного молока і 600 г масла збиває міксером.
— Бажано, щоб вони були кімнатної температури, тоді вдасться отримати однорідну масу. Проціджую настояні вишні, додаю до згущеного молока й масла. Зрізаю верхній шар спеченого коржа товщиною 1–1,5 сантиметра. Виймаю середину, щоб залишилися дно і стінки однакової товщини.
М'якоть коржа подрібнює і додає до крему. Вимішує, щоб не було грудок.
— Начиняю бісквіт кремом і накриваю верхнім шаром коржа. Торт заливаю розтопленим шоколадом і ставлю в холодильник на ніч. Прикрашаю вишнями, — каже Надія Мацьків.
Коментарі