— Цей торт з апельсиновим смаком — улюблений десерт сина, — розповідає 39-річна Тетяна Петецька із села Смільне Бродівського району Львівської області.
— Для торту "Ламбада" збиваю четверо жовтків з 220 грамами цукру до пишної маси. Не зупиняючись, додаю 10 столових ложок теплої води, 250 грамів просіяного борошна з двома чайними ложками розпушувача. Довго збивати не треба, лише аби перемішалося. Тісто не має бути в'язке. Наприкінці вводжу збиті в піну чотири білки з дрібкою солі. Печу три коржі до легкого зарум'янення у духовці при 180 градусах.
Для цитрусового крему-желе заварюю пів літра апельсинового соку з чотирма столовими ложками цукру й пачкою вершкового пудингу. Окремо замочую чотири чайні ложки желатину в 50 мілілітрах води. Коли набухне, розігріваю до повного розчинення і додаю в теплу масу.
Для сметанкового крему-желе змішую пів літра магазинної сметани 25-відсоткової жирності зі 100 грамами пудри. Додаю розведену в 100 мілілітрах гарячої води пачку апельсинового желе та три чайні ложки набухлого й розчиненого желатину. Можна вкинути пів чайної ложки апельсинової цедри.
Обидві маси ненадовго ставлю в холодильник для загустіння.
Збираю торт. На перший корж викладаю апельсиновий крем. Далі другий корж, сметанкова маса й третій корж. Ніч тримаю у холодильнику. Зверху посипаю пудрою.
— На свята готую королівський пляцок. Подібний до торту, але без крему. Коржі з'єднує ніжна начинка з маку і горіхів, — розповідає 33-річна Ганна Войтович зі Львова.
— Для тіста змішую шість столових ложок сметани, п'ять — цукру, 50 грамів подрібнених дріжджів, 250 грамів маргарину кімнатної температури і вісім жовтків. Збиваю міксером. Всипаю поступово пів кілограма просіяного борошна. Замішую м'яке тісто. Ставлю в тепле місце на годину.
Для начинки відварюю 200 грамів промитого маку. Перебиваю блендером. Окремо подрібнюю 200 грамів волоських горіхів. Можна їх пропустити через м'ясорубку.
Вісім білків і 200 грамів цукру збиваю міксером до утворення стійких піків. Ділю білки на дві частини. Одну частину змішую з горіхами, другу з маком.
Тісто розділяю на п'ять частин. Тонко розкачую. Один пласт викладаю в деко, застелене пергаментом і змащене олією. Покриваю половиною горіхової начинки і накриваю тістом. Далі змащую маковою масою і повторюю шари. Залишаю пляцок на 20 хвилин, щоб підійшов.
Випікаю 45 хвилин у нагрітій до 180 градусів духовці. Змащую шоколадною помадкою і посипаю подрібненими горіхами.
Коментарі