четвер, 30 вересня 2010 18:24

Тісто з ягодами згортають у косу

Автор: фото з сайта www.kovel.net.ua
  Тісто для пирога з чорницями розкачують у прямокутний пласт, по краях розрізають на дрібні смуги і заплітають. Ягоди всередині посипають цукром
Тісто для пирога з чорницями розкачують у прямокутний пласт, по краях розрізають на дрібні смуги і заплітають. Ягоди всередині посипають цукром

Львів"янка Людмила Загородня, 27 років, випікає у хлібопічці рулети та пироги. Із тіста плете косу, начиняє її фруктами, овочами чи ягодами. До хліба додає курагу, болгарський перець, мак, часник, сир, оливки.

— Хлібопіч подарували друзі. Тепер, як іду до них у гості, завжди просять принести якусь випічку. Раніше купувала спеціальні суміші "корнекс" для приготування солодкого хліба. Засипала пакет, доливала води й готово. Але смак скоро наскучив, тому почала експериментувати.

Найкраще Людмилі вдається рулет "Горіховий спас".

— Виставляю хлібопіч на режим "тісто" й засипаю дві чайні ложки сухих дріжджів, 500 грамів борошна, 70 — маргарину, столову ложку меду, дрібку соди, яйце, 290 мілілітрів не дуже жирного молока. Доки тісто міситься, берусь за начинку. Жменю подрібнених волоських горіхів змішую з ложкою вершкового масла, медом і півсклянки цукру. Дістаю з хлібопічки готове тісто, розкочую його в прямокутний пласт. Викладаю начинку, згортаю в рулет і кладу в хлібопіч вмикаючи режим "основний". Приблизно за годину пиріг готовий. Посипаю його цукровою пудрою.

Таке ж тісто можна начинити ягодами і заплести в косу.

— До чорниць, смородини чи порічок краще додавати трохи цукру. Груші чи яблука можна не підсолоджувати. Що більше вологості має начинка, то менше молока треба лити в тісто. Інакше буде сирувате.

Із яблук Людмила пече шарлотку. 40 г вершкового масла розтирає з 150 г цукру. Додає чайну ложку гашеної оцтом соди, троє яєць, склянку муки, нарізане дольками яблуко, родзинки. Випікає годину.

Товщина тіста має бути не менше сантиметра

Багети і хліб господиня пече вночі. Звечора закладає продукти в піч і виставляє час, коли має початися випікання. Зазвичай, робить це на шосту ранку. На сніданок має свіжу випічку.

— Чоловік дуже любить часникові багети. У гарячій воді розводжу 30 грамів вершкового масла. Додаю чайну ложку солі, столову — цукру. Коли вода трохи охолоне, виливаю її в контейнер печі. 350 грамів муки змішую з чайною ложкою сухих дріжджів і також висипаю туди. Вмикаю режим "багет".

Готове тісто Людмила ділить на чотири частини. Кожну розминає руками в овальний корж. Товщина тіста має бути не менше сантиметра. Краї підгинає до центру і змащує їх подрібненим часником. Скручує тісто в довгий рулет. Кладе його у форму. Ножем робить кілька надрізів навкіс. Змащує багет водою і ставить у піч.

Для випікання в хлібопечі є багато застережень. Наприклад, коли на вулиці спекотно,  продукти закладають охолодженими. Інакше хліб розлазитиметься.

Зараз ви читаєте новину «Тісто з ягодами згортають у косу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути